Prezident Miloš Zeman požádal na schůzce prezidenta Putina, aby podpořil společnou rezoluci RB OSN o boji s terorismem

3.9.2015   Sputník
Český prezident Miloš Zeman oznámil, že je třeba přijmout společnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN o boji s terorismem, bude o tom hovořit na zasedání Valného shromáždění, které se bude konat v New Yorku.
„Chtěl bych se vyslovit k tématu, které už, po pravdě řečeno, nastínil pan Lavrov…je to asociace proti teroristům. Podle mne je třeba přijmout společnou rezoluci Rady bezpečnosti”, řekl Zeman v průběhu schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.Existující problémy je třeba řešit “spojeným úsilím, aniž bychom se od sebe vzájemně odvraceli a rozcházeli se,” prohlásil ruský prezident. “Plně sdílíme toto vaše stanovisko,” řekl Zemanovi.

Putin: Snížení obratu zboží mezi RF a ČR je dočasný jev„Přál bych si, abyste tento návrh podpořil”, řekl Zeman Putinovi.
Podle jeho slov je rovněž třeba vytvořit mezinárodní protiteroristické skupiny.

Ruský prezident ocenil Zemanův postoj k hodnocení válečné minulosti. “Vysoce oceňujeme vaše stanovisko ohledně objektivního hodnocení nedávných dějin, období války,” řekl šéf Kremlu. Zeman se s Putinem letos setkává už podruhé, obě schůzky se přitom uskutečnily při příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války. V květnu český prezident s Putinem jednal v Moskvě.

Existující problémy je třeba řešit “spojeným úsilím, aniž bychom se od sebe vzájemně odvraceli a rozcházeli se,” prohlásil ruský prezident. “Plně sdílíme toto vaše stanovisko,” řekl Zemanovi.

Hned na začátku schůzky si Zeman vyměnil několik vět se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem ohledně kouření. Toto téma bylo nastoleno během minulé schůzky Putina se Zemanem, kde byl rovněž Lavrov přítomen. Schůzka se konala v Moskvě v průběhu slavnostních akcí věnovaných 70. výročí vítězství.

Český prezident se přiznal, že už jednu cigaretu vykouřil, a víc nemá v úmyslu. Zdůraznil rovněž, že počasí v Pekingu je „příjemné”.

„Je tu 37 stupňů. Je tu hezky”, řekl Zeman.