Putin převálcoval Obamu, konstatují americká média

29. 9. 2015  První zprávy

Zahraniční novináři na konci 70. zasedání Valného shromáždění OSN tvrdí, že ruský lídr předčil amerického prezidenta Baracka Obamu.

Novináři srovnali projevy Vladimira Putina a Baracka Obamy na Valném shromáždění OSN Třebaže Obama hovořil déle, než Putin, účinek jeho projevu označila západní média za nejednoznačný, a nepříjemné reakce byly příliš nápadné.

Komentář na stránce Fox news

„Putin seslal na Obamu hromy a blesky na světové scéně,” uvedl americký novinář Stephen Collinson ze CNN. Podle něj ruský prezident komplikuje cestu ke globální dominanci Spojených států a snaží se Washingtonu vyrvat z rukou kontrolu nad akcemi mezinárodní koalice v Sýrii. Obecně platí, že Obamův projev spíše ospravedlňoval akce Pentagonu, a na závěr Putin jednoduše zatlačil amerického prezidenta s jeho vystoupením v OSN do pozadí, míní Collinson.

Citace z projevu Vladimira Putina byly pro novináře tak jasné, že je často citovali bez toho, aby je převyprávěli vlastními slovy.

„Uvědomujete si, co jste udělali?” zeptal se Putin světových lídřů, když hovořil o situaci v severní Africe a na Blízkém východě. A každý věděl přesně, komu byly otázka adresována.

“Překvapení, překvapení, Rusko se opět stalo světovou mocností!” uvádí emotivně expert televize Fox News Jonathan Adelman.

„Setkání Obamy a Putina je jednoduše šokující vizuální ukázkou toho, jak se rychle zvýšila síla Ruska v posledních několika letech,” upozornil expert. Podle Adelmana, je to o to více překvapující, protože Rusko po rozpadu Sovětského svazu ponechalo ve východní Evropě velkou část svých obyvatel, velkou část produkce a trhu, a nyní má problémy kvůli poklesu poptávky po ropě.

Ať se klidně Obama a Merkelová procvičují ve výsměchu prezidenta Ruska, „Putin znovu postavil západní vůdce na hanebný pranýř,” konstatuje Adelman. „A evropské země obecně přestaly být velmocemi, kterými byly před druhou světovou válkou.”

Kromě úspěšné činnosti Ruska, existuje několik důvodů, proč Obama získal špatné recenze „od svých vlastních”. Je to jeho nejnižší hodnocení v zemi, a že se stále blíží stavu už jen „lame duck” (dosluhujícího prezidenta – pozn. red). Americká veřejnost se stále více zajímá o volební dostihy, v nichž se republikánští kandidáti nemilosrdně pouští do Obamy, patřící k Demokratické straně. Zvláště ostrá kritika směřuje na jeho zahraniční politiku, a mnoho lidí považuje tuto kritiku za oprávněnou.

(kou, prvnizpravy.cz, foto: repro kremlin_agency)
 
 
Související: