Roberts: Svědectví FBI dokazuje bostonskou nevinu D. Carnajeva

Paul Craig Roberts 
2. 9. 2015     zdroj

Advokát a člen sboru obhájců Nejvyššího soudu v Minnesotě a současně i člen Nejvyššího soudu Spojených států J.R. Graham mě informoval, že jednaje v zastoupení Marety Carnajové, tety obviněných bratrů Carnajevových a současně i občanky a právničky Kyrgyzstánské republiky, pomohl jmenované s vyplněním dokumentů pro státní soud v Bostonu. Předseda tohoto soudu nařídil, aby tyto dokumenty byly zařazeny do programu případu, takže jsou veřejně přístupné.
Dotyčné dokumenty argumentují, že na základě svědectví, které k případu poskytla FBI, neexistuje jediný důvod pro obvinění Džochara Carnajeva (jeho starší bratr Tamerlan byl zabit v přestřelce s policií čtyři dny po výbuchu pumy při závěru Bostonského maratónu v dubnu 2013– pozn. překl.), z přípravy této akce. Svědectví FBI současně dokládá, že bomba se nacházela v batohu černé barvy, avšak fotografie, prokazující přítomnost Džochara Carnajeva na maratónu, jej ukazuje s batohem bílým a navíc i prázdným, což vylučuje možnost, že by v něm mohla být umístěna bomba.

Jak moji čtenáři vědí, byl mi incident při Bostonském maratónu podezřelý od samého začátku. Zdá se být zcela zřejmé, že zde byl úmysl zabít v palebné přestřelce s policisty oba bratry, protože se už stalo módou přijímat takovouto smrt téměř jako důkaz viny. Avšak Džochar Carnajev přestřelku s policií přežil, těžce zraněn uprchl na loď, kde se ukryl, a téměř již umírající byl na ní majitelem lodi nalezen a poté odvezen do nemocnice.

V jeho případě byla jeho údajná vina vyvozena nikoliv z důkazů, ale z pouhého obvinění a též ze zrady, které se na něm dopustila jeho obhájkyně ex offo Judy Clarková. Ve svém projevu, který měl být Džocharovou obhajobou, jako důkaz viny svého mandanta označila totiž fakt, že se Džochar ke své vině přiznal. Jak ovšem právníci vědí, už po staletí platí, že přiznání je jako důkaz bezvýznamné. Takže platí, že Džochar nebyl usvědčen na základě důkazu.

Poté, co jsem J.R. Grahamovi položil několik otázek, vyrozuměl jsem z jeho odpovědí, že za 48 let své právnické praxe ať už v roli prokurátora či obhájce, se nikdy předtím nesetkal s takovou právní nezákonností, jaká panuje právě v projednávaném případu bratrů Carnajevových. A jelikož se jeho pracovní kariéra jako právníka blíží ke svému konci, je ochoten o tom všem otevřeně promluvit. Zatím se mu však nepodařilo nalézt prokurátora, který by byl ochoten jeho vystoupení před federálním soudem v Bostonu sponzorovat. Řekl mi, že strach z odplaty se v soudním systému Spojených států rozšířil do rozměrů dříve nepředstavitelných, a že ona Amerika, v níž býval zákon obranným štítem lidí, už dnes neexistuje.

Překlad: Lubomír Man