Rusko může do Sýrie poslat bojové jednotky, znepokojený Netanyahu nechce střet s Ruskem a směřuje do Moskvy

20. 9. 2015 AC24

Ve čtvrtek večer jsme probírali zprávu Reuters naznačující, že příliv ruské technické a logistické podpory pro prořídlou armádu Bashara al-Asad do Latakie by mohl vdechnout tomuto režimu nový život, jelikož usiluje o vykořenění Islamistického státu a celé škály dalších ozbrojených skupin bojujících o kontrolu nad Sýrií. 

„Ministr zahraničí Walid al-Moualem ve čtvrtek řekl, že jim Rusko poskytlo nové zbraně a vycvičilo syrská vojska v jejich používání,“ uvedla Reuters, než popsala cosi, co opravdu zní jako zesílená letecká kampaň proti faktickému hlavnímu městu ISIS Raqqa. Důležité je i to, že al-Moualem naznačil, že Sýrie by mohla být ochotná vznést oficiální žádost o ruské bojové jednotky, „bude-li třeba.“

Teď to jasně vypadá, že ruská vojska se nejspíš už do bitvy zapojila a opravdu, když začnou létat kulky, tak se rozlišování mezi „logistickou“ podporou a „bojovou“ podporou rychle setře, ale během toho všeho harašení zbraněmi a vzájemného škádlení mezi Kerrym a Lavrovem obě strany pořád touží přinejmenším předstírat nepsaná pravidla mezinárodní diplomacie, kvůli čemuž Rusko před tím mohlo přiznat, že jeho vojska ve skutečnosti jsou už v poli, aby bojovala, takže tu bude šaráda, v níž bude Sýrie předstírat, že tento problém přednáší Kremlu poprvé, a v tomto okamžiku si Kreml také vezme pár dnů na „rozmyšlenou“. A v pátek to vypadá, že ten proces už začal. Tady je to od Bloomberg:

Rusko řeklo, že je ochotno uvážit vyslání vojsk do bojových operací v Sýrii, pokud vláda presidenta Bashara al-Asada požádá o pomoc. Ač je tato možnost prozatím hypotetická, „pokud dojde k žádosti, tak se o ní bude jako o součásti bilaterálních kontaktů diskutovat,“ řekl reportérům mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov na konferenci svolaná na pátek.

„Samozřejmě, že se o tom bude diskutovat a zvažovat to.“ Výhled na přímé zapojení Ruska do občanské války v této zemi, v níž od roku 2011 zemřelo více než 250 000 lidí, by znamenal prudkou eskalaci podpory presidenta Vladimira Putina pro obleženou vládu Asada.

US v posledních týdnech obviňovaly Rusku ze zvýšené ruské pomoci Sýrii posíláním tanků, dělostřelectva a personálu stejně jako zřizováním toho, o čem Pentagon říká, že by mohla být předsunutá letecká základna u pobřežního města Latakia. Sýrie rovněž hostí jediné ruské námořní zařízení mimo bývalý Sovětský svaz v Tartu.

Možnost vyslání vojsk se vynořila před pondělní návštěvou izraelského ministerského předsedy Benjamina Netanyahua k rozhovorům s Putinem o rostoucím vojenském zapojování Ruska v Sýrii.

Netanyahu „bude prezentovat hrozbu, jaká v důsledku zvýšeného přílivu pokročilého válečného materiálu na syrskou scénu vzniká pro Izrael spolu s transferem smrtonosných zbraní k Hizballáhu a k dalším teroristickým organizacím,“ uvedla ve středu v e-mailovém prohlášení izraelská vláda.

Aby bylo jasno, Netanyahuova návštěva Ruska přichází v zajímavé době. V US byl ve čtvrtek v Senátu poražen poslední pokus napadnout Íránskou jadernou dohodu, což dláždí cestu k realizaci této dohody. Netřeba říkat, že Netanyahu není nijak zvlášť postojem Bílého domu k íránským jaderným ambicím potěšen a že US-izraelské vztahy se letos v důsledku dohody s Íránem značně zhoršily. Ale izraelský premiér má rovněž obavy z izraelského kroku k posilovaná Asada, že by to mohlo mít důsledky i pro Hizballáh, což je cosi, o čem bude Netanyahu s Putinem v pondělí diskutovat. Zde je to od Reuters:

Západní činitelé i ruské zdroje minulý týden uvedli, že Rusko posílá do Sýrie na podporu Asada pokročilý protiletecký raketový systém. Západní činitelé řekli, že systém SA-22 budou provozovat ruská vojska.

US činitel, který tuto informaci potvrdil, řekl, že tento systém by mohl být součástí ruské snahy posílit obranu letiště u Asadovy bašty Latakie.

I kdyby tyto rakety provozovali Rusové a udrželi je mimo dosah Syrské armády, tak by příjezd takovéhoto pokročilého protileteckého systému znepokojil Izrael, který v minulosti už pokročilé zbraně bombardoval kvůli podezření, že je Asad předá spojeneckým gerilám Hizballáh z Libanonu.

Izraelští činitelé znepokojení náhodnými srážkami s ruským posilováním v Sýrii minulý týden řekli, že jsou s Moskvou v kontaktu. Izrael ale také dal jasně na srozuměnou, že bude pokračovat ve své politice zastavování pokročilých zbraní předávaných Hizballáhu.

A nezapomínejme, že ani ne před měsícem zasáhl Izrael cíle uvnitř Sýrie poté, co v Damašku sídlící Islamistický džihád vypálil rakety na vesnici v severním Izraeli. Netanyahu tvrdil, že tito militanti jednají na rozkaz „íránského generála“.

„Toto je další jasná a opovážlivá demonstrace pokračující íránské otevřené podpory teroristických útoků proti Izraeli a obecné v tomto regionu a zapojování se do nich. K tomuto útoku rovněž došlo, ještě než zaschl inkoust na jaderné dohodě a poskytl tak jasný projev toho, jak má Írán v úmyslu pokračovat v provádění svých destabilizujících akcí a politik, když bude v blízké budoucnosti mezinárodní sankční režim zrušen,“ uvedlo v té době izraelské ministerstvo zahraničí.

K tomu podle republikánské hlásné trouby Fox News došlo právě čtyři týdny poté, co se v Moskvě velitel Quds Quassem Soleimani údajně sešel s Vladimirem Putinem, aby ruští a íránští vůdci diskutovali o „nových spojených vojenských plánech na posílení syrského presidenta Bashara Asada, tj. plánech, které se teď už s vysazování ruských sil v Sýrii rozehrávají.“

V tom, co vypadá jako dost šikovně včasné oznámení před Netanyahuovou cestou do Ruska, ve čtvrtek oznámilo ministerstvo financí, že íránským bankám se dostalo jako součásti íránské jaderné dohody uvolnění sankčního režimu s tím, že sankce budou vráceny, pokud by podporoval Hizballáh nebo Quds.

Soleimani je podle činitele CIA, který v roce 2013 promluvil v New Yorker, „dnes nejmocnějším operativcem na Středním východě“

Tak takové je pozadí Netanyahuovy návštěvy v Kremlu, a jak bylo uvedeno výše, to komplikuje fakt, že ministerský předseda je teď ve při s US kvůli washingtonskému sjednání íránské jaderné dohody. Na konci toho všeho by si člověk měl myslet, že izraelské „obavy před náhodnou srážkou s ruským posilováním v Sýrii,“ se rychle rozplynou, pokud Netanyahu dostane potvrzení, že Quds jsou opravdu už v poli, jak některé zprávy naznačovaly, a pokud se jasně ukáže, že zbraně k Hizballáhu tečou, no a potom budou všechny sázky oficiálně zneplatněny.

Překlad: Miroslav Pavlíček
Zdroj: zerohedge.com