Rusko nedovolí, aby USA realizovaly “tajný scénář” v Sýrii

17. 9. 2015      zdroj
Problém se syrskými uprchlíky by se mohl stát perfektní záminkou pro “humanitární intervenci” koalice v Sýrii, která je vedena Washingtonem, ale Rusko je schopno zabránit takovému vývoji, píše bývalý indický velvyslanec v Uzbekistánu a Turecku, dopisovatel Asia Times Melkulangara Bhadrakumar.


Spojené státy jsou zcela soustředěny na změnu syrského režimu, což je podle analytika potvrzeno “faustovským ujednáním” Washingtonu a Turecka o zavedení bezletové zóny podél turecko-syrské hranice a o používání tureckých základen americkými letadly pro letecké údery koalice na pozemní cíle. Americký prezident Barack Obama také získal povolení Kongresu k leteckým úderům (zejména na pozice syrských vládních sil) s cílem chránit vojenské jednotky podporované Washingtonem. Tato taktika znehodnocuje snahy Moskvy k rozvinutí mírového procesu mezi různými silami Sýrie a svědčí o “utajeném programu” v politice USA na Blízkém východě.

Bhadrakumar předpokládá, že Washington se pokusí použít “Islámský stát” k destabilizaci situace na jižních hranicích Ruska – posílením pozice teroristů potenciálně hrozí jejich pronikání na ruské území přes střední Asii a severní Kavkaz. Moskva nastavuje svou “červenou čáru”, protože tento vývoj představuje závažnou hrozbu pro ruské regiony s většinovou muslimskou populací.

“Vážnost, s níž Rusko vnímá povahu hrozeb pro svou národní bezpečnost, zdůrazňuje i rozhodnutí prezidenta Vladimíra Putina vystoupit na Valném shromáždění OSN v New Yorku s výzvou k mezinárodní spolupráci v boji proti” Islámskému státu”, dodává expert.

Podle něj se USA snaží realizovat již od dob studené války dobře známý scénář využití radikálních islamistů proti Rusku. Kreml to ví díky aktivní práci ruské diplomacie.

Nejsilnější rána americké strategii zadržování Ruska přichází z Evropy – problémy kontinentu s uprchlíky ze Sýrie podkopávají jednotu koalice. Půda pro koordinovanou politiku Západu ohledně zadržování Moskvy se stává vratkou po výroku německé kancléřky Angely Merkelové o tom, že Rusko a Evropa musí spolupracovat na problému syrské krize. Evropané jsou nespokojeni s tím, že Washington dal impuls k rozvoji občanské války v Sýrii a snaží se dosáhnout svržení Bašára Asada, a poté se stáhl od problému, zatímco Evropa se musí sama vypořádávat s důsledky eskalace bojových akcí. USA jsou podle Obamy připraveny přijmout 10 tisíc syrských uprchlíků, ale to je jen kapka v moři vzhledem k tomu, že 4 miliony osob, které opustily Sýrii od začátku války, zamířily k hranicím Starého světa, ne do Ameriky.

“Mohla by to být největší katastrofa zahraniční politiky Obamova prezidentství. USA jsou sevřeny mezi mlýnskými kameny a je nepravděpodobné, že by Rusko ustoupilo ze svých pozic. Klíčovým zájmem národní bezpečnosti Moskvy je boj proti IS a pro boj proti teroristům je nutná účast vládních vojsk Sýrie,” soudí bývalý diplomat.

Na druhé straně však regionální spojenci Washingtonu a neokonzervativní lobby v zemi přesvědčují Obamu “udělat alespoň něco”, zatímco evropští partneři, naopak, dali jasně najevo, že chtějí skoncovat se syrskou krizí. V tomto ohledu je v současné době pro USA nejschůdnější variantou boj proti “Islámskému státu” prostřednictvím společné fronty, ale v tom případě bude muset být pohřben projekt manipulování islamisty za účelem provádění svého regionálního programu, stejně jako strategie zadržování Ruska, na což není Bílý dům pravděpodobně zatím připraven jít, uzavírá analytik.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová