Rusko vytvoří leteckou základnu v Bělorusku

22. 9. 2015     zdroj
Prezident RF Vladimír Putin se rozhodl podepsat dohodu o vytvoření ruské letecké základny v Bělorusku. Příslušný dokument byl zveřejněn na oficiálním portálu právních informací.


Je v něm uvedeno: “Přijmout návrh vlády Ruské federace na podepsání dohody mezi Ruskou federací a Běloruskou republikou o ruské letecké základně na území Běloruské republiky.” Podle nařízení hlavy státu budou ministerstvo obrany společně s ministerstvem zahraničních věcí jednat s Běloruskem a podepíšou dohodu jménem Ruské federace.

Připomeňme, že od prosince 2013 slouží roj ruských stíhaček (čtyři modifikované Su-27SM3) v Bělorusku společně s místními vojenskými letci. V březnu loňského roku se k nim připojilo dalších šest stíhaček “Suchoj”, které se přemístily ze Západního vojenského okruhu na běloruské letiště Bobrujsk v Mogilevské oblasti. Ministerstvo obrany RF tehdy upřesnilo, že přemístění Su-27 je uskutečněno v souladu s dvoustrannou dohodou o společné ochraně vnější hranice Svazového státu.

Po podpisu dohody o zřízení plnohodnotné letecké základny RF v sousední republice bude tato letecká skupina rozšířena na plnohodnotný pluk. To, že v Bělorusku bude umístěna právě taková vojenská formace, oznámil v dubnu 2013 ministr obrany Ruska Sergej Šojgu.

Experti se domnívají, že vznik našeho vojenského objektu na území našich sousedů souvisí především s ochranou vzdušného prostoru Ruské federace. V rámci této mise budou ruské posádky na obloze hlídkovat a provádět průzkum u západní hranice Běloruska. Kromě toho se budou piloti účastnit prověrek připravenosti štábů a řídících orgánů běloruské armády k plnění úkolů jednotného regionálního systému protiletecké obrany. Společné akční plány rezortů obrany obou zemí předpokládají přemístění letectva na letiště ve Svazovém státu. V praxi to znamená, že pokud to bude nutné, mohou se naši piloti přemístit k sousedům, jejich posádky mohou zase používat ruské startovací dráhy. Toto je důležité zejména vzhledem ke zvyšující se aktivitě NATO v blízkosti ruské a běloruské hranice.

Kromě toho se podle velitele leteckých a kosmických sil Ruska, Viktora Bondareva stane nová letecká základna, která bude chránit vzdušný prostor i Ruska i jeho sousedů, důležitým prvkem prvního strategického sledu obrany Svazového státu. Hovořit o tom, že rozšíření přítomnosti našeho letectva v Bělorusku proběhne nenadále, každopádně nelze.

Ministra obrany Litvy rozhořčila budoucí ruská letecká základna v Bělorusku   zdroj
Ministr obrany Litvy Juozas Olekas je pobouřen plány Ruska na vytvoření letecké základny v Bělorusku.

…V souvislosti s těmito plány litevský ministr obrany prohlásil: “Není pochyb o tom, že vznik nové ruské vojenské základny na území Běloruska s sebou nese další napětí v našem regionu a negativní dopad na litevsko-běloruské vztahy, a také to zabrání úsilí Běloruska o normalizaci vztahů s EU a NATO”.

Ve zprávě odboru pro styk s veřejností Ministerstva obrany Litvy, která cituje hlavu rezortu, je vyjádřena naděje, že běloruské vedení “se nenechá vtáhnout do další realizace agresivní politiky Ruska vůči svým sousedům a alianci NATO.”

V samotné Litvě je na principu rotace fakticky umístěna rota amerických vojáků. Probíhají tam vojenská cvičení, je tam dodávána těžká technika.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová