Saakašvili vicepremiérem Ukrajiny?

8. 9. 2015     zdroj
Administrativa prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka se zabývá otázkou o uskutečnění změn ve vládě, v jejichž důsledku se gubernátor Oděské oblasti Michail Saakašvili může stát vicepremiérem. 

Informovala o tom agentura “Apostrof” s odvoláním se na zdroj v aparátě prezidenta. Podle něj se jedná o jednu z možností přeformátování kabinetu ministrů, jež se nyní projednávají vedením země.

Podle vydání může post premiéra obsadit ministryně financí Natalja Jaresko. Očekává se, že prvním náměstkem se stane lidový poslanec Igor Kononěnko z “Bloku Petra Porošenka.”

V přeformátovaném kabinetu se počítá i s místem pro Saakašviliho, který se může stát místopředsedou vlády pro uskutečňování reforem, píše portál. “V zásadě mají všichni zájem na příchodu Saakašviliho do vlády. Vidí v něm tu správnou politickou technologii pro orgány státní moci. Předpokládá se, že dá podnět k reformní činnosti v zemi a alespoň na nějakou dobu odstraní negativní hodnocení,” poznamenal zdroj.

8.září získala petice prezidentovi Ukrajiny o jmenování Saakašviliho premiérem 25 tisíc podpisů. Podle pravidel ji nyní musí posoudit prezident.

Petice byla vystavena 3.září a na získání potřebných hlasů bylo 90 dnů. Samotný Saakašvili odmítl ucházet se o post předsedy vlády.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová