Španělsko potrestalo mladé lidi za pití Coly na veřejnosti

Jan Korál
5. 9. 2015  NWOO a zdroj
 

Ve Španělsku, mladí lidé museli zaplatit pokutu 300 euro, protože na veřejném místě pili Colu. Policejní úředníci to zhodnotili jako ,,nezákonné shromáždění.“ Nové bezpečnostní zákony Rajoyovy vlády přinášejí stále víc groteskních příkladů úřednické zvůle. Merkelová nedávno španělský reformní kurz pochválila jako,,vzor pro Německo.“
Čtyři teenageři si objednali pizzu a odnesli si s sebou dvě láhve Coca-Coly. Posadili se na schodech na náměstí v centru andaluského města Lucena, obklopeni kavárnami a obchody. Když snědli pizzu a chtěli vypít svojí kolu, přišla policie a každému z nich předala pokutu nad 300 euro. Sromažďování na veřejnosti je totiž zakázané, zejména ke konzumaci nápojů. Že se při tom jednalo o nealkoholické nápoje, je nepodstatné. Informují o tom noviny El País.

Odkaz na FB stránku postižených: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203931559723075&set=pcb.10203931559883079&type=1

Od přijetí nových bezpečnostních zákonů, jsou ve Španělsku občané pravidelně trestáni za uplatňování své svobody projevu a shromažďování. Takzvaný ,,roubíkový zákon“ Rajoyova vláda připravila v červenci proti odporu všech opozičních stran, lidsko-právních aktivistů a právníků. Opozice premiéra obviňuje, že tak záměrně ve volebním roce odradil občany od protestů.

Tresty až do výšky 600 000 euro mají občany odradit od spontánních demonstrací před parlamentem nebo proti vystěhování. Aby se protesty vůbec na ulici nedostaly, dokonce i výzva k demonstraci na sociálních sítích může být potrestána. K tomu stačí na Facebooku sdílet místo a datum plánovaného shromáždění.

Kritické příspěvky na Facebooku také mohou přitáhnout pozornost španělských úřadů. Pouze šest hodin po tom, co Diaz zanechal komentář na sociální síti, zazvonili u jeho dveří policejní úředníci. Přišli, protože vyžadovali pokutu, kvůli jednomu komentáři. Jeho přestupek je, že na internetu úředníky on-line označil za ,,ulejváky“ (španělsky: esquateados). Díky novým bezpečnostním zákonům to úředníci vyhodnotili jako ,,nedostatek respektu k úředním osobám“, což trestají pokutami mezi 100 a 600 euro.

Přičemž zdůvodnění, které zde policie použila, je jedním z nejvíce kontroverzních, protože nově vytvořený přestupek ,,neuctivé chování vůči úředním osobám“ může být interpretován jakkoliv. Občané jsou tak zcela bezbranní vůči svévolným úředním rozhodnutím. Krátce poté, se stal další známý případ, ve kterém byl pokutován řidič kamionu, protože během testu na alkohol policistu oslovil ,,kolego“. To policisté ohodnotili jako neuctivé chování.

Jak daleko výklad jde, to ukazuje další případ. I fotografie policejního auta, stála jednu španělskou ženu 800 Euro. Sdílela obrázek policejního auta, jak parkuje na místě pro zdravotně postižené. Úředníci jí poslali pokutu, protože zveřejněním fotografie, na kterých nebyl vidět žádný policista, byli uraženi na své cti.

Co je ale obzvláště problematické. Úřady mohou uložit a vyžadovat pokutu za narušení pořádku bez soudního příkazu. Tím vláda záměrně při porušení ústavních práv v jednotlivých případech z celé věci vynechala soudnictví. To je důvod, proč sami ústavní právníci v OSN protestovali proti zákonu o bezpečnosti.

Jen německá spolková vláda neztratila ani jediné slovo kritiky proti masivnímu omezení projevu a svobody shromažďování ve Španělsku. Při státní návštěvě Mariana Rajoye na konci srpna řekla Angela Merkelová, že Německo by si mělo vzít ze Španělska ohledně reformního kurzu příklad.