Stručný přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle zpráv zveřejněných do 1. září 2015

přeložil a sestavil Mireček
3.9.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

V předminulém týdnu byla situace horší a horší ale s blížícím se začátkem školního roku a s tím i avizovaného nového příměří došlo k zlepšování situace a doufejme, že to vydrží.

Nový školní rok

Na obou dvou stranách kontaktní linie se finišovaly opravy a zpřístupnění škol a školek a to i pro uprchlíky z válečných oblastí. Hodně škol je zničených tak že nebudou schopny provozu, ale většina školou povinných děti budou mít kam chodit do školy.

S novým školním rokem začalo i nově vyhlášené příměří. Zatím podle zpráv z prvního září to vypadá, že toto příměří není dodržováno kompletně, ale vedlo alespoň ke snížení počtu použití těžkých zbraní v oblasti. Například SMM v Luhanské oblasti nezaznamenala porušení příměří.

Protest před budovou parlamentu

Poslední srpnový den se v Ukrajinském parlamentu schvalovaly návrhy dodatků ústavy definující zvláštní status Donbasu. Na místě se sešlo asi 3000 demonstrantů s vlajkami strany Svoboda, Radikální strany a vlajek Ukropu. Shromáždění bylo nejprve pokojné, ale když se protestující dozvěděli, že ústavní dodatky byly v tomto čtení schváleny, zapálili pneumatiky a dřevo před hlavním vchodem a zaútočily tyčemi a řetězy na policii, která jim bránila ve vstupu.

SMM viděla jak policejní síly, tak i demonstranti házejí na sebe kouřové bomby a kanystry se slzným plynem. Pak v 13:45 SMM slyšela hlasitý výbuch, který byl dle zvuku způsoben granátem. Po výbuchu SMM viděla krvácející policisty a minimálně 8 z nich bylo odvezeno sanitkami ale scéna byla velmi chaotická. Ministerstvo vnitra pak potvrdilo, že zraněno bylo asi 120 policistů 4 z nich vážně a jeden již zemřel.

Mireček k tomu už může dodat jenom „kdo seje vítr, sklízí bouři“. Obávám se, že tohle je jenom předzvěst druhé občanské války na Ukrajině, která nás ještě čeká. Když má spousta velmi nasraných lidí spoustu zbraní, musí to dle mně vést k průšvihu monumentálních rozměrů.

Oblast města Doněck

Pro lepší názornost jsem připravil graf ukazující počty explozí zaznamenaných SMM za jednotlivé dny v oblasti Doněcka z pozorovacího stanoviště na Doněckém nádraží:

V městě Pisky (pod Kyjevskou kontrolou) dle SMM už není prakticky žádné civilní obyvatelstvo a městečko je zhruba ve stejném stavu jako Shyrokyne – většina budov zničených a zbylé poškozené.

Luhanská oblast

Porušování příměří zaznamenáno v okolí Shchastia, Pryshyb, Troitske, Staryi Aidar, Toshkivka, Zolote a Yuzhna Lomuvatka a v mnoha dalších místech SMM viděla následky bombardování přesto, že nebyla jejich přímým pozorovatelem.

Ve Stanytsia Luhanska pokračují boje se sice mírnější intenzitou, ale zato každou chvilku. Jako příjemnou změnu vidím to, že některým lidem je povoleno překročit kontaktní linii, aby se dostali do Luhanské nemocnice, přesto že čekací doba je od 6-12 hodin a někteří tvrdili, že museli čekat i několik dnů.

Odpor k misi OBSE

Když SMM monitorovala bombardované školy v Doněcku (jeden mrtvý hlídač, a poškození tří škol), lidé na místě vyjadřovali svoji nespokojenost s činností SMM, ale místní vojáci DLR se snažili dav uklidnit.

Na benzínové stanici v Novotroitske skupina ukrajinských vojáků pořvávala nadávky na patrolu SMM.

Okolí Mariupole

SMM zaznamenala zvýšenou přítomnost kyjevských sil u Sopyne, kde viděla vykopávání nových minometných pozic a během své návštěvy i zaznamenala ostřelování Shyrokyne z oblasti asi 2km od Sopyne. Na tyto pozice pak opětovali palbu síly DLR.

Pomocí bezpilotního letounu SMM také zaznamenalo v okolních vesnicích na tomto úseku fronty zvýšenou přítomnost těžkých zbraní, které by měly být staženy, a to na obou stranách kontaktní linie.

Mobilizace

Ve Lvově bylo zahájeno vojenské trestní řízení proti 13 vrcholným představitelů obecních zastupitelstev a 2 manažerům soukromých podniků z maření mobilizačních snah.

V Charkově byla mobilizace splněna z 60 procent což je velmi solidní číslo s porovnáním z jinými oblastmi. Až mám pocit, že bude číslo trošku nafouknuté. Například totiž v Chodorivu představitel místní samosprávy informoval, že v šesté vlně mobilizace bylo rozesláno 120 povolávacích rozkazů a jenom 6 lidí přišlo k odvodu.

Demonstrace

500 zaměstnanců „Naftogaz of Ukraine“ protestovalo v Kyjevě a požadovalo vyplacení mezd a konec propouštění.

Obchod LLR a DLR

V Nyzhnoteple (UKR) došlo k výbuchu, který zničil asi 20 metrů kolejí a poslední dva vagony vlaku který převážel uhlí z území LLR do elektrárny v Shchastia. Tohle snad první mnou zaznamenané pozorování „obchodu“ mezi LLR a územím pod kyjevskou vládou.

Na hraničním přechodu mezi LLR a RF v Dolzhanskoe SMM viděla 120 kamionů s uhlím. Dle jednoho z řidičů je čekací doba na přechodu většinou kolem 24 hodin, ale může být i 48 hodinová. I na dalších dvou hraničních přechodech kde je trvalá přítomnost pozorovatelů SMM byl zaznamenán intenzivní vývoz uhlí a propanu do RF.

Kontrolování stažení těžkých zbraní

Jako už tradičně SMM je sice občas umožněno kontrolovat stažení těžkých zbraní na úložištích dle dohod z Minsku, ale většinou jim je přístup hlídači znemožněn, nebo na místě není vůbec nic a SMM o tom dopředu nebyla informována. Když už je jim přístup povolen velice často některé zbraně chybí nebo není SMM umožněno zkontrolovat sériová čísla na zbraních, aby ověřila, že se jedná doopravdy o stejné zbraně, které byly už dříve pozorovány a že tedy nedochází akorát k jejich rotacím z fronty na opravy.

Tentokráte na jednom stanovišti, na které SMM přijelo poprvé, byli i ukrajinští zastupitelé při JCCC kteří odmítli SMM přístup ke zbraním aby zapsali jejich sériová čísla s odůvodněním, že toto nebylo součástí dohod z Minsku.

Co se jinam nevešlo

SMM se v Olenivce střetla s opilým příslušníkem ozbrojených sil DLR, který v ruce nesl projektil 122mm dělostřeleckého granátu.

SMM pozorovala několikrát 4 letadla v oblasti konfliktu na straně kontaktní linie spadající pod Kyjev, ale nebyla schopna dodat víc podrobností. Další den viděla až 6 letadel, u kterých nebylo jisté, jestli byly i na území LLR ale druhé pozorování už určilo, že byli na straně RF, těžko říct jestli celou dobu.

Foto Reuters