Sýrie: Německo a Francie opouštějí protiruskou alianci s USA

15.9.2015  Veteranstoday
Německo překvapivě opouští protiputinovskou alianci vytvořenou USA. Oficiálně totiž právě v těchto okamžicích vítá moskevskou připravenost angažovat se v Sýrii a zahajuje svoji iniciativu k ukončení nepřátelského postoje k Rusku. To má dopomoci k zastavení uprchlického proudu do Evropy.

Německo překvapivě opouští spojenectví se Spojenými státy, které se angažování Ruska v Sýrii brání. 
Německá minystryně obrany Ursula von der Leyen řekla časopisu Spiegel, že vítá Putinovo zapojení do boje proti extrémistickému Islamskému státu. Porazit IS je všeobecným zájmem, prohlásila. Mluvčí ministerstva zahraničí k tomu dodal, že Německo by uvítalo větší zapojení Ruska do boje proti IS, a německý zahraniční ministr Frank-Walter Steinmeier dokonce společně s ruským ministrem zahraničí Lavrovem a svým francouzským kolegou Laurentem Fabiusem oznámili, že jsou rozhodnuti válku v Sýrii ukončit. Všichni tři jmenovaní se v sobotu setkají v Berlíně.
Nová německá strategie je vřele přijímána Spolkovou vládou Bavorska. Předáci CSU vyjádřili svůj souhlas s mírovým řešením pro Sýrii a volají po užší spolupráci s ruským vedením. Bez účasti ruského prezidenta Vladimíra Putina je situace v Sýrii neřešitelná, prohlásil předseda CSU Horst Seehofer. A pro širší zapojení Ruska do syrského problému se vyslovil i ministr pro rozvoj Gerd Muller. Potřebujeme spojenou iniciativu OSN s účastí Ruska, USA, EU a všech regionálních sil, prohlásil podle DPA Müller. V pondělí se předseda CSU pak chystá vyslovit své doporučení, jak by příští spolupráce s Moskvou měla vypadat.

 Překlad: Lubomír Man
foto:

©Reuters