To není vtip. OSN chce vládám celého světa říci, jak správně cenzurovat internet

Tyler Durden
27. 9. 2015  AC24

Během asi tak posledního měsíce Spojené národ samy sebe nesmírně zneuctily.

A hned zčerstva ze scény tohoto ztrapnění epických rozměrů teď OSN chce vládám celého světa říci, jak cenzurovat internet. Přál bych si, abych neříkal pravdu.

Od the Washington Post:

Ve čtvrtek vydala Širokopásmová komise pro digitální rozvoj této organizace zkázonosnou „výzvu celému světu, aby se probudil,“ týkající se toho, co nazývá „kyber-VAWG,“ čili násilí proti ženám a dívkám. Zpráva dospívá k závěru, že obtěžování on-line „je problémem pandemických rozměrů“ – o kterém ale před tím ještě nikdo nikdy neslyšel.

Ovšem Spojené národy se uchylují k návrhu na radikální, proaktivní politiku změn jak pro vlády, tak pro sociální sítě, čímž v podstatě protlačují zcela novou vizi toho, jak by mohl Internet fungovat.

Podle US zákonů – tj. zákonů, které nikoliv náhodně vládnou nad většinou největších světových on-line platforem – zprostředkovatelé jako Twitter a Facebook nemohou být obecně bráni k odpovědnosti za to, co na nich lidé dělají. Ale Spojené národy navrhují, aby jednak sociální sítě proaktivně fungovaly jako policie nad každým profilem a příspěvkem, a také aby i vládní agentury dávaly „licence“ jen těm, kdo budou souhlasit, že to takto budou dělat.

Lidé jsou on-line obtěžováni a řešením je všechno cenzurovat a dávat licence na projev? Pozoruhodné.

Jak by to mělo opravdu fungovat, to nevíme; ta zpráva je konkrétní jen nepatrně, prý akční politika. Ale opakovaně navrhuje, že jednak sociální sítě musí samy přijmout silnější režim proti obtěžování, a zrovna tak je i třeba, aby je k tomu proaktivně nutily i vlády.

V jednom bodě u konce tohoto spisu dospívá panel OSN k závěru, že: „Je třeba, aby politické a vládní orgány používaly svého privilegia na licence“ tak, aby lépe chránily lidská práva a práva žen, a udílely licence jen „takovým Telekomům a vyhledávacím enginům“, které „vedou dohled nad obsahem a jeho šířením.“

Takže se od nás čeká, že se necháme poučovat o lidských právech organizací, která jmenovala šéfem svého panelu pro lidská práva Saúdskou Arábii? Chápete?

Bez ohledu na to, zda si myslíte, že by na tom mohlo být něco dobrého, tak to má ohromné důsledky: Je to pokus o transformaci Webu z libertariánského volného pro každého na nějaký druh nuceného sociálního kolektivu.

Zpráva OSN nás ale i tak ničemu z toho nepřibližuje: ani její nejmírnější návrhy nejsou průchodné. Můžeme lidi vzdělávat o sexuálním násilí nebo je učit „digitálnímu občanství“ na školách, ale přinucení sociálních sítí, aby vedly policejní dohled nad vším, co jejich uživatelé vystavují, je téměř nemožné. A i kdyby to šlo, má to závažné důsledky pro inovace a svobodu projevu: Podle CDA 230 od the Electronic Frontier Foundation – jsou zákony, které vyjímají on-line zprostředkovatele z takovéhoto druhu policejního dohledu – v podstatě tím, co umožnilo vznik moderních sociálních sítí (a blogů a komentářů a fór atd.).

Když budeme mít štěstí, tak pro nás bude šéf saúdské náboženské policie (ano tu mají), který se před pár lety běsnil proti Twitteru, k dispozici i jako šéf tohoto projektu.

To bude fór, co?
 

Zdroj: zerohedge.com (Překlad: Miroslav Pavlíček)