Turecký prezident zahanbil Evropu slovy Lva Tolstého

26. 9. 2015      zdroj
Během svého projevu na slavnostním otevření mešity-katedrály v Moskvě učinil Erdogan výrazné prohlášení k problematice uprchlíků z Blízkého východu do Evropy.

(pozn. red.: Jde ovšem o velké pokrytectví představitele režimu vraždícího Kurdy a poskytujícího přinejmenším součinnost při útocích na sousední Sýrii.)

23. září přicestoval do Moskvy k jednání s Vladimírem Putinem a účasti při otevření mešity-katedrály turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Jeho návštěva měla hluboké humanitární poselství pro Evropu a celý svět, který sleduje osud uprchlíků, útočících na hranice EU.

“Řešení problému uprchlíků nespočívá v tom, aby se před nimi uzavřely hranice a lidi se nechali umírat na otevřeném moři. Řešení problému je pouze v tom, aby byly rodné země opět bezpečné pro život těchto lidí,” řekl prezident Turecka.

Připomněl cíl migrantů ze Sýrie, Iráku, Egypta a Libye – “naděje na získání míru a záchrany.”

“Jsme plni smutku, neboť je hořké vidět, jak jsou lidé zbavováni nejen práva na náboženské uctívání, zachování svých kořenů a země, ale i základního práva – práva na život. To, co se děje na pobřeží Středozemního moře, je svědomí celého lidstva. Za to by se měl stydět každý,” zdůraznil turecký vůdce.

Poté Erdogan neočekávaně zacitoval ruského spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého.

“Chci odsud apelovat na celý svět a především na evropské země slovy velkého ruského spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého:” Lidem se zdá, že jsou živi starostí o sebe, ale jsou živi jedině láskou”. Plameny požáru na Blízkém východě se musíme snažit uhasit svou láskou, dobrem, spravedlností, nasloucháním hlasu svědomí, uchováváním historie, kultury, náboženství těch, kteří žijí v tomto regionu,” cituje tureckého prezidenta TASS.

Erdogan není v Moskvě poprvé. Přijíždí do Ruska již podesáté a celkově aktivně rozvíjí ruský směr v zahraniční politice. Názorným příkladem je projekt plynovodu “Turecký proud.”

Kromě Vladimíra Putina a Recepa Erdogana se slavnostního otevření mešity zúčastnil palestinský vůdce Mahmúd Abbás, hlavy Čečenska, Tatarstanu, Ingušska, Dagestánu a Moskvy. Jako hostitel ceremonii vedl předseda Rady muftijů Ruska Ravil Gajnutdin …

Nová budova byla postavena na místě historické moskevské mešity začátku XX. století, která byla stržena v roce 2011. Celková plocha nové budovy je 20 krát větší než staré.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová