Zvrat událostí: Obamův „car“ pro ISIS odstupuje, jelikož mise se rozpadá


25. 9. 2015   AC24

K ohromujícímu zvratu událostí došlo s tím, jak penzionovaný generál John Allen odstupuje z funkce zvláštního vyslance pro globální koalici boje proti ISIS a práci u vlády nadobro opustí.

Samotným presidentem Obamou vybraný jako jeho volba pro mezinárodní úsilí o boj proti Islamistickému státu pod vedením USA to prohlásí za skončené zrovna, když se zintenzivňuje přezkoumávání a na světlo se dostávají pochybná rozhodnutí administrativy. Bloomberg citoval nejmenované (a neověřené) „činitele administrativy“, kteří tvrdili, že Allen „v nadcházejících týdnech opustí vládní služby.“

„Hlasuji proto, aby to bylo spíše dříve, než později,“ tvrdil Allen Defense One loni v červnu o potřebě, aby USA proti ISIS nasadily agresivní akce. O dva měsíce později opět zdůrazňoval, že USA mají unikátní postavení jako „jediný národ, který je na této planetě schopen prosadit takový druh strategického vůdcovství, vlivu a úderné kapacity potřebné, aby si šlo s IS (ISIS, ISIL) poradit. Ty mají rovněž jediné mocnou schopnost zorganizovat koaliční reakci na tuto regionální a mezinárodní hrozbu.“

Ale jeho v tomto sloupku pronášené výzvy, aby USA na ISIS „náhle, hladce a chirurgicky přesně“ zaútočily, zůstaly Bílým domem nezodpovězeny – a tyto přezírané nabídky teď živí povídačky o možných důvodech v pozadí Allenova odchodu.

Jelikož se v poslední době americké úsilí v tomto regionu zjevně rozsypává, není objevení se problému tohoto bývalého generála tak moc překvapivé. Minulý měsíc se objevovaly rozpory mezi činiteli administrativy ohledně vedení boje proti ISIS, když to uvedl generál Robert Neller tvrzením, že toto úsilí je teď „v patové situaci.“ Pak minulý týden odhalil šéf Centrálního velitelství, že za těch 500 milionů $ utracených Pentagonem na výcvik bojovníků syrských rebelů jich bylo vycvičeno jen „čtyři nebo pět“ – což je dost odlišné číslo od těch „5 000 syrských rebelů proti-ISIS“, kteří měli být podle predikcí do tohoto časového okamžiku vycvičeni. Nyní se objevily domněnky, že vedoucí zpravodajští činitelé překrucovali záznamy zpochybňující účinnost americké náletů – ale ne ty, které vrhaly příznivé světlo na americké akce.

Allen nesouhlasil s rozhodnutím Obamovy administrativy nevyslat pozemní vojáky pro taktické navádění náletů, aby pomohli s přesností úderů proti cílům ISIS a vytvořili v Sýrii bezpečné zóny pro civilisty, jak požadovalo Turecko.

Všechny kontroverze stranou, ale oficiální činitelé trvají na tom, že hlavním motivem Allenova ochodu jsou zdravotní problémy jeho manželky, která trpí autoimunitní poruchou.

„John Allen vložil své srdce a duši do snah přivést presidentovu strategii k funkčnosti,“ řekl bývalý činitel vojenského zpravodajství a spolupracovník Derek Harvey. „Cítím s ním kvůli tak těžkému úkolu, kterým byl pověřen, soucit, protože nevěřím tomu, že presidentův tým s ním byl opravdu na jedné palubě, a on nikdy nedostal pravomoci, aby do toho mohl vnést takové vedení, aby ta mise mohla mít úspěch.“

Allen odstoupí po jen trochu více než roce jako “car pro ISIS”. Administrativa teď spěchá, aby za něj našla náhradu.

Překlad: Miroslav Pavlíček
Zdroj: zerohedge.com