Američané vybudovali na Ukrajině tajnou laboratoř

Alexej Tumanov
27. 10. 2015    zdroj
Na území oblastní hygienicko-epidemiologické stanice v ukrajinském Chersonu je v provozu tajná laboratoř zvláště nebezpečných virů Ministerstva obrany USA. Stojí za zmínku, že Ukrajina její činnost nijak nekontroluje.


Místní obyvatelé vědí, že nové budovy na území HES byly dobudovány za finanční prostředky z Ameriky, bylo dodáno nové zařízení, ale čím se ve skutečnosti zabývají její pracovníci – zejména na pozadí epidemie dětské obrny na Ukrajině – je řečnická otázka. Místní obyvatelé zaostřují pozornost na to, že do prostor HES byly s nejmodernějším vybavením přivezeny i genově modifikované produkty.

Centrum “k identifikaci původců zvláště nebezpečných infekcí” bylo mimochodem v Chersonu uvedeno do provozu v roce 2013. Laboratoř byla vybudována na základě programu “Snížení biologického ohrožení na Ukrajině” v rámci dohody s USA “O spolupráci v oblasti odvrácení šíření technologií, patogenů a odborných znalostí, které mohou být použity k vývoji biologických zbraní.” Nejednoznačná výstavba laboratoří už vyvolala bouřlivé diskuse v síti a hlavní otázkou bylo”, zda USA nevyužívají Ukrajinu jako úložiště pro skladování biologických materiálů?”

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová