Asad podpořil Rusko v ukrajinské otázce

25. 10. 2015     zdroj
Syrský prezident Bašár Asad prohlásil, že podporuje Moskvu v postoji k Ukrajině. Toto agentuře RIA Novosti oznámil poslanec Státní dumy RF za KPRF Sergej Gavrilov, který je členem ruské delegace, jež přicestovala do SAR. “[Asad] řekl, že podporují naši pozici ohledně Ukrajiny, vyjádřil vděčnost Sergeji Naryškinovi za jeho zásadový postoj, vyjádřený v souvislosti s Ukrajinou a Sýrií, o nutnosti vrátit se do právního rámce a ukončení americké podpory syrským silám,” řekl Gavrilov.


Podle poslance se Asad domnívá, že USA využívají situaci v Sýrii a na Ukrajině “jako prostředek, který lze použít k vyvíjení tlaku na Rusko”

Když hovořil o urovnání situace v Sýrii, prezident země se vyslovil pro možnost provedení parlamentních voleb za účasti všech politických sil, které chtějí mír a stabilitu.

Člen delegace, poslanec za KPRF Alexandr Juščenko oznámil, že syrský vůdce je rovněž připraven projednat změny v ústavě země. “Asad řekl, že když to syrský lid bude považovat za nutné, není proti účasti v prezidentských volbách,” poznamenal Juščenko. Poslanec dodal, že Asad je připraven uspořádat předčasné prezidentské volby kdykoliv, pokud to bude syrský národ považovat za nezbytné.

Delegace ruských poslanců přicestovala do Sýrie 23. října, aby se setkala se syrským vedením. Společně s Juščenkem a Gavrilovem přijel do arabské republiky člen Rady federace RF Dmitrij Sablin.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová