Bakalovy HN lkají nad odchodem K. Schwarzeberga

Jiří Paroubek
6. 10. 2015   Vaše věc

Tomu, že Bakala lká a úpí nad odchodem svého úhlavního politického přítele K. Schwarzenberga z české politiky, se vůbec nedivím. K. Schwarzenberg sice řekl, že bude kandidovat jako lídr své strany TOP 09 do Poslanecké sněmovny v příštích volbách, ale všichni tuší, že v příštích volbách, budou-li za dva roky, bude K. Schwarzenberg už jen monstrancí, kterou bude TOP 09 vystavovat, ale žádný praktický přínos už to pro tuto stranu mít nebude.

Ale zpět k tomu, proč vlastně Bakala tak úpí. Má být K. Schwarzenbergovi za co vděčný. Udělali spolu nejméně dva velké viditelné kšefty. První se jmenuje Becherovka. Na něm jen přeprodejem do rukou konečného investora vydělali tito spekulanti se státním majetkem, tedy Schwarzenberg a Bakala, nejméně desítky milionů korun. A druhý kšeft byl ještě závažnější, tedy nejméně pro sto až sto dvacet tisíc lidí na Ostravsku, protože se jednalo o jejich střechu nad hlavou.

Sobotkovo ministerstvo financí spolu s osobním přítelem B. Sobotky R. Pokorným, pravda, připravilo smluvní dokumenty, které tak trochu připomínaly smlouvu mezi Zanzibarem a Velkou Británií, pokud jde o prodej minoritního podílu OKD. Ještě stále byla ale celá věc řešitelná. Z. Bakala před volbami v roce 2010 velmi významně pomohl právě TOP 09, aby se během necelého půl roku od svého faktického vzniku v prosinci 2009 stala stranou, která získala prakticky pětinu mandátů ve Sněmovně. Bakala tehdy před volbami přispěl stranám budoucí pravicové koalice téměř 30 milionů korun. A dal jim také plně k dispozici své mediální impérium a marketingové zázemí pro to, aby nevznikla vláda levice, která by z něj pochopitelně vytřepala více než 43 tisíc bytů OKD, které veřejně přislíbil odprodat jejich nájemníkům. K tomu se Schwarzenbergovi ale ve vládě hodily Věci veřejné s Bártou, Johnem a dalšími výtečníky. A to je potřeba nyní připomenout. Nemluvě o tom, že byl K. Schwarzenberg po sedm let ministrem zahraničí ve vládách, které vážně narušily vztahy s EU, ale také s Čínou, Ruskem i zeměmi rozvojového světa. Prostě, s výjimkou USA, snad se všemi. Nemá být na co hrdý ani Schwarzenberg, ani jeho nekritičtí stoupenci.

Kalouskovo TOPácké ministerstvo financí pod dohledem vůdce TOP 09 Schwarzenberga samozřejmě odsabotovalo jakýkoli pokus o to, aby stát připomněl Z. Bakalovi jeho závazek plynoucí ze smlouvy, pokud jde o výhodný prodej nájemních bytů OKD jejich nájemníkům

Vzpomínám, jak redaktor HN P. Honzejk po volbách do krajského zastupitelstva v Ústí nad Labem organizoval protikomunistické bojůvky vystupující proti novému ústeckému hejtmanovi Bubeníčkovi. Pan Bubeníček je sice komunista, ale nekrade a nelumpačí se státním majetkem. Ani nepřipravuje lidi o střechu nad hlavou. P. Honzejk by opravdu měl vyhledat ambulantní lékařské vyšetření pro diagnózu duševní poruchy. Stačí jen jedna z posledních vět z jeho článku: „K. Schwarzenberg… je z pohledu politiky postavené na hodnotách cosi jako legendární poslední Moravan z bitvy na Bílé Hoře“. Amen, chtělo by se dodat.