Belgická média informovala o poskytování sociálních dávek džihádistům

26. 10. 2015     zdroj
Džihádisté ​​z Belgie, kteří bojují na straně “Islámského státu” (IS) v Sýrii, nadále dostávají belgické dávky sociálního zabezpečení. Oznámila to agentura “Interfax” s odkazem na místní média.


Jak se novinářům podařilo zjistit, bojovníci, kteří směřují do Sýrie, obdrželi od belgického státu více než 80 tisíc eur. Tyto peníze džihádisté vydali převážně za cestu. Šetřením bylo zjištěno, že 85 teroristů, kteří odešli bojovat do Sýrie, celý rok dostávalo podporu v nezaměstnanosti a využívalo zvýhodněného zdravotního pojištění. Dalších 130 případů podezřelých ze zapojení do bojů v Sýrii je stále předmětem vyšetřování.

Podle údajů pracovní skupiny OSN k problémůn žoldáctví drží Belgie rekord mezi evropskými zeměmi v počtu džihádistů na jednoho obyvatele. Více než 500 Belgičanů odešlo od roku 2010 do války na Blízkém východě, 77 z nich zahynulo. 46 Belgičanů islamistů se podařilo popohnat před soud – všichni z nich patřili do skupiny “Šariát pro Belgii.” Podle údajů expertů OSN většina džihádistů jsou mladí lidé ve věku do 23 let, mezi nimiž je nemálo žen.
Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová