Jsme ve válce s Ruskem?

napsal Rexton
1. 10. 2015   Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Jak oznámil mluvčí ministerstva obrany RF generálmajor Igor Konašev, tak „v souladu s rozhodnutím Vrchního velitele Ozbrojených sil RF Vladimira Putina zahájila dnes letadla ruských vzdušných kosmických sil vzdušnou operaci s bodovými útoky na pozemní cíle hnutí IS na území Syrské arabské republiky.“
Konašev rovněž oznámil, že ministr obrany RF armádní generál Sergej Šojgu informoval své kolegy v OSKB o tom, že v průběhu vzdušné operace v Sýrii útočí letadla ruských VKS na vojenskou techniku, spojovací uzly, dopravní prostředky, skladiště zbraní, munice a paliva, které patří teroristům z IS. Terčem útoků budou především ropná zařízení, která využívá Islámský stát. Do palubních počítačů bitevníků a bombardérů v Sýrii zadali souřadnice čerpadel udržujících tlak v potrubí, jimiž teče ropa Islámského státu, a ne jen koordináty míst, kde se nacházejí vůdci teroristů. Snahou Ruska je omezit příjmy Islámského státu z ropy, která mu generuje miliónové zisky a umožňuje jeho fungování. Tolik stručně a jasně z Ruska.

A co na to naše média? Pokud vezmeme titulky ze serverů našeho mainstreamu, tak by tehdejší ministr propagandy JG seděl tiše v koutě a hluboce se za sebe styděl.

Server Aktuálně se pyšní titulkem „Putin se naplno zapojil do války v Sýrii. Ruské stíhačky zahájily údery. Kdo je cílem, není jasné.“ V článku se dočteme: Není ovšem zřejmé, na koho ruské letouny útočily, protože v okolí Talbisy neoperuje Islámský stát, nýbrž povstalci, kteří už od roku 2011 bojují proti režimu Bašára Asada. Já bych tímto chtěl pochválit oba operativce (Martin Novák, Michal Žák), za naprosto jasné a podložené informace, kdo a kde se v Sýrii nachází.

Idnes tvrdí muziku titulkem „Rusko si schválilo letecké útoky v Sýrii a udeřilo poblíž Homsu.“ Divná to entita to Rusko, samo si schválilo, samo si udeřilo. Ke cti autora je ovšem nutno dodat, že mimo nadpisu je to ostatní vcelku v obraze.

Novinky taky nenudí a titulek „Rusko zahájilo bombardování Sýrie“ tak nějak koresponduje s výše jmenovanými.

Někdo soudný by se měl nad tím vším pozastavit a trochu ty naše válečné štváče v redakcích uklidnit. Mohlo by se stát, že někdo nekontrolovaně začne s projevy ve stylu včerejšího vyjádření ministra zahraničních věcí Saudské Arábie: „Jsou dvě možnosti urovnání v Sýrii. Jednou je politický proces s utvořením přechodné vlády s exekutivními pravomocemi. To je preferovaná varianta. Druhá varianta je vojenská, která také skončí odstavením Bašára Asada od moci,“ upozornil Džubajr.

Pan ministr by se měl po návratu domů podívat na stav armády Saudské Arábie po několika týdnech vojenské kampaně v Jemenu a přemýšlet, kolik velbloudů mu k odstavení Bašára Asada zbude, protože ztráty Saudů v Jemenu začínají být varovné.

Vzhledem k tomu, že dnes Rusko vyzvalo USA, aby americká letadla okamžitě opustila vzdušný prostor Sýrie, protože nemají k zásahu na území Sýrie mandát ani OSN, ani souhlas Sýrie a USA dle tvrzení vysokého úředníka Pentagonu na Fox News „nemají v úmyslu měnit své operační plány v Sýrii“, tak nás čeká možná mnoho zajímavého. Fandové letectví si možná přijdou na své.

A teď k té otázce z titulku. I když z našich médií to bude vypadat, že Rusko páchá div ne genocidu na obyvatelstvu Sýrie a ISIL a USA jsou naší spojenci,a tedy logicky bychom měli být s Ruskem ve válečném stavu, nemyslím si, že to tak je. USA nebo v tomto případě NATO nepůjde ani teď do přímého střetu v Ruskem. Cíle USA v Sýrii jsou splněny. Region je destabilizovaný minimálně na pět až deset let. Vojenskoprůmyslový komplex jede na plné obrátky a migrační vlna byla spuštěna. Aktiva Muslimského bratrstva byla uchráněna. Mozkový trust je dávno odvezen do Evropy. Ukrajina je z pohledu chaosu nadlouho vyřešena a dalším článkem destabilizace bude západ Evropy a Kavkaz.

Se zbytky Daeše a ostatními povstalci se Rusko s Iránem vypořádá. Rusko si při tom v klidu zlikviduje svých 2 500 až 5 000 džihádistů, kteří by v Rusku dělali jenom potíže. Dostane spoustu kontraktů na prodej vyzkoušených zbraní a pomalu se začne připravovat na občanskou válku v Evropě, protože Evropa (tedy to tvrdé jádro) rozum nedostane.

A co na dnešní začátek kampaně v Sýrii říká svět financí? Ropa nám trochu zdražila, zlato nám zlevnilo, na Rubl to zásadní vliv nemá. Jen Euro se nám k Dolaru propadá níž a níž. A pro znalce poznámka. Stoupá prodej zbraní o cca 50% a jejich cena o cca 30%. Kam se hrabou dluhopisy…

Grafika: www.express.co.uk