„Krymská překvapení” z Francie a Británie rozzuřila Kyjev

16. 10. 2015  První zprávy
 
Současné vedení Ukrajiny musí mít pocit mezinárodního spiknutí západních vydavatelů. A také ho nenechalo bez odezvy.

Francouzský vydavatel Larousse vydal socioekonomický atlas světa pro rok 2016, který zahrnuje Krym jako součást Ruska. Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí označilo změny za velmi nepříjemné překvapení, a požadovalo opravu.

Aby toho nebylo málo, ve Spojeném království nakladatelství Oxford University Press zveřejnilo učebnici zeměpisu na rok 2016, kde byl Krym také označen jako součást Ruska. Nicméně v elektronickém textu je Krym označen za ukrajinský.

Ukrajinské velvyslanectví poslalo vydavateli dopis, v němž vyjadřuje své znepokojení. V textu dopisu se uvádí, že v učebnici autoři zapomněli zmínit to, že referendum o znovusjednocení Krymu s Ruskem se konalo „pod hlavněmi”.

„Hluboce lituji, že učebnice Oxford University Press vede k omylu studentů, spoléhající se na pověst vydavatele. Doufám, že v příštím vydání budou tyto nešťastné chyby opraveny,“ napsal v oficiálním dopise Ukrajiny velvyslanec ve Velké Británii, Igor Kuzmin.

V září zase pro změnu publikoval kazašský Mektep na mapách ve školních učebnicích geografie také Krym patřící Rusku. V jehož důsledku vypukl mezinárodní skandál.


(kou, prvnizpravy.cz, ridus.ru, rt.com, foto: arch. –
Krym )

Související:
Porošenko: Krym a Donbas získáme zpět a potom půjdeme až do Moskvy