Milan Vidlák: Proč muselo Rusko vstoupit do války

Milan Vidlák
4.10.2015  Šifra

Zatímco americký prezident Barack Obama ve svém projevu u příležitosti 70. výročí vzniku OSN sypal jednu otřepanou frázi za druhou, okořeněné o několik dokola opakovaných účelových lží o tom, jak zlý „diktátor“ Bašár Asad začal válku ve své zemi tím, že na „mírové“ protesty lidu reagoval zabíjením a represemi (přičemž tentýž lid Asada ve skutečnosti stále volí ve volbách) ….


… nebo že používá zakázané zbraně proti nevinným dětem a civilistům, i když se dávno ví, že se syrský prezident pouze brání teroristickým skupinám z celého světa v čele s Islámským státem, jenž disponuje tunami amerických zbraní a dolarů, a že se USA od začátku snaží svrhnout syrský režim, ruský prezident Vladimir Putin nechodil kolem horké kaše, pojmenoval jasně pravé příčiny této nesmyslné války a tvrdě se pustil do Američanů a jejich spojenců.

Chtěl bych se zeptat těch, kdo tuto situaci zapříčinili: Uvědomujete si aspoň, co jste vlastně způsobili? Obávám se ovšem, že tato otázka zůstane nezodpovězena, protože oni svoji politiku, která je založena na aroganci, přesvědčení o své výjimečnosti a beztrestnosti, stejně nezmění,“ 

uvedl Putin, který při této příležitosti připomněl i napadení Iráku pod falešnou záminkou nebo násilné svržení a zabití Kaddáfího v Libyi.

„Mnozí bojovníci tzv. Islámského státu pochází z Iráku, kam byla provedena invaze západních spojenců v roce 2003. Další přišli z Libye, jejíž státní zřízení bylo zničeno před čtyřmi lety v důsledku hrubého porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 1973. Další bojovníci ISIS zase pocházejí z radikálních syrských uskupení, jež jsou podporována coby údajná demokratická opozice Západem.“

Ruský prezident popsal otevřeně i to, o čem tvrdohlavě odmítají psát mainstreamová média po celém světě, ač jde o zjevný fakt – a sice že takzvané teroristické organizace jako al-Káida či ISIS vytvořil Západ (konkrétně USA) a teď se tváří, že proti nim bojuje, zatímco je stále podporuje.

„Moc ISIS se stále rozšiřuje a situace je skutečně nebezpečná. Za těchto okolností je velmi pokrytecké a nezodpovědné na jedné straně hovořit o hrozbách terorismu a zároveň zavírat oči nad činností těch, kteří jej financují prostřednictvím obchodování s drogami, zbraněmi a nelegálního obchodování s ropou. Stejně tak je nezodpovědné využít extremistické skupiny k dosažení svých politických cílů v naději, že bude později možné se jich nějakým způsobem zbavit, či jejich vliv aspoň výrazně eliminovat,“ 

kritizoval ruský prezident a těm, kteří situaci způsobili, vzkázal:

„Pánové, máte co dělat s lidmi, kteří jsou krutí, ale rozhodně nejsou hloupí. Jsou stejně chytří jako vy. Takže je třeba se zeptat, kdo si s kým vlastně zahrává? Nedávný incident, kdy údajně nejumírněnější opoziční skupina předala zbraně teroristům, je toho zářným příkladem.“

V této souvislosti zmínil také migrační invazi do Evropy:

„Jediným způsobem, jak tento problém vyřešit, je pomoci obnovit vládní instituce, jež byly v těchto zemích zničeny nebo vážně oslabeny. Konkrétně je nutné obnovit vládní instituce v Libyi, stabilizovat iráckou vládu a poskytovat komplexní pomoc syrské vládě,“ uvedl Vladimir Putin k tématu globálního boje proti terorismu.

V další pasáži svého projevu se dostal i ke kritice NATO a těch, kteří údajně stále uvažují v duchu pravidel studené války.

„Varšavská smlouva přestala existovat, Sovětský svaz se rozpadl, ale NATO se stále rozšiřuje na východ. Dříve nebo později něco takového způsobí velkou geopolitickou krizi. A to se přesně stalo na Ukrajině,“ 

řekl Putin. Jenže na Ukrajině, kde USA zorganizovaly násilný státní převrat, se podařilo Putinovi „neprohrát“, a tak se hlavní bojiště pomalu, ale jistě přesunulo do Sýrie.

Na rozdíl od Obamy, který pomáhá teroristům – jež nazývá opozicí –, aby svrhli Asada a s ním zničili další stát Blízkého východu, místo aby pomohl právě Asadovi proti těmto militantním skupinám, Vladimir Putin připomněl, že

„prezident Asad a kurdské milice jsou jediné síly, jež jsou úspěšně schopny a ochotny se proti teroristům v Sýrii postavit“, a proto je třeba jim pomoct.

A proto Rusko podle něj podporuje Irák, Sýrii i další země, například dodávkami zbraní. V Sýrii Rusko dokonce čerstvě zahájilo nálety Islámského státu a potvrdilo zde vlastní vojenskou přítomnost.

„Nejde o žádné naše ambice. Jde o to, že už prostě nemůžeme nečinně přihlížet tomu, co se ve světě v současné chvíli děje.“

Jinými slovy – nebýt destruktivní zahraniční politiky USA, které se snaží zoufale a za každou cenu udržet svoje pozice, nemusela zuřit v Sýrii, Libyi, Iráku, na Ukrajině ani jinde válka a Německo by nečelilo bezprecedentní uprchlické invazi, se kterou si neví rady.

Je na místě si konečně také položit otázku, kdo proti komu vlastně bojuje v Sýrii. I když to nikdo nemůže říct oficiálně, v Sýrii nebojuje pouze Bašár Asad, který by se bez pomoci Rusů nemohl proti přesile udržet, proti teroristům, kteří by bez peněz, zbraní a výcviku USA a dalších nikdy nemohli vést takovouto válku, ale především USA proti Rusku. Podobně jako na Ukrajině.

O tom, že studená válka dávno přerostla ve válku opravdovou a světovou, ale radši nemluvte nahlas. Mohlo by to vyděsit lidi, kteří si to stále odmítají připustit. A raději si přejte, ať konečně někdo zastaví šílence, kteří jen za posledních 15 let rozvrátili půlku světa a zjevně s tím nehodlají přestat. A ať se tak stane dřív, než vypukne kromě Ukrajiny a Sýrie chaos třeba v Německu.

Autor je vydavatelem a šéfredaktorem necenzurovaného měsíčníku Šifra, více na www.casopis-sifra.cz