Německo chce zvýšení daní v Evropě

Stanislav Kliment
13.10.2015  Vaše věc

Jednou věcí je velkorysost, se kterou kancléřka Angela Mekelová do Německa pozvala migranty, druhou potom náklady s tím spojené, které prý již Němce začínají tížit. Na migranty již bylo vydáno okolo 20 miliard euro a taky by nyní Berlín chtěl náklady rozložit i na unijní partnery.

Německý list „Süddeutsche Zeitung” informuje o zákulisním jednání mezi Berlínem a Bruselem o nových „evropských“ daních na financování migrační krize. Podle úvah Německa by měly podražit pohonné hmoty a dojít ke zvýšení DPH. Výnos by byl odváděn do Bruselu.

Z vybrané „migrační“ daně by bylo přispíváno na náklady v zemích, které uprchlíky přijímají. Část prostředků by byla určena také na financování vnějších hranic unie. V neposlední řadě by prostředky posloužily na zlepšení životní úrovně v zemích, odkud přichází nejvíce migrantů.

Podle „Süddeutsche Zeitung” v těchto dnech probíhá v Limě při příležitosti summitu Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Podle mluvčího Evropské komise jde prý o mediální drb. Dlužno ovšem uvést, že „Süddeutsche Zeitung” rozhodně není bulvární list, jde naopak o zpravidla velmi dobře informované tiskové médium.