Ponížení je úplné: Bojovníci ISIS si holí brady a prchají z obklíčení uzavíraného Rusy a Íránci

17. 10. 2015  AC24

Problém s těmi divoce posbíranými skupinami militantů, kteří projevují zálibu v  extrémních násilnostech, je ten, že když nenaráží na pořádný odpor, tak si mohou urvat úspěchy alarmujícím tempem. Samozřejmě, že existuje spousta (možná věrohodných) teorií naznačujících, že něco z  toho, co vidíte na videích vydaných ISIS, je jen show, a my jsme nevyvinuli hodnotící úsilí ohledně toho, do jaké míry je brutalita těchto skupin skutečná a do jaké jen hraná, ale jedna věc je jasná: bez ohledu na to, koho financujete, cvičíte anebo podporujete, jsou to stejně nakonec bojovníci na Středním východě v poli mávající ISIS vlajkou a  páchající v jejím jméně ukrutnosti.

Tohle funguje dobře, pokud jde o destabilizaci křehkých států, které už sužují sektářské rozkoly v té míře, že si od bezmocného občanstva urvou ohromné rozlohy území.

Ale tím, že se budete ohánět mečem, nemůžete zastrašit moderní bojové tryskáče ani, když jste na scéně středovýchodních militantů nováčky, nemůže zastrašit veterány, co v tom jsou už třicet let tím, že pár lidičkám uříznete hlavu, kvůli čemuž, když jste ISIS, tak je pro vás kombinace Ruského letectva a pozemních vojsk Hizballáhu naprosto děsivá.

Jak už jsme dnes dokumentovali, vojska Hizballáhu a Íránu postupují na Aleppo a Moskva tuto ofenzivu podporuje z oblohy, což znamená, že ten slepenec protirežimních sil, který téměř kontroloval největší syrské město (a my říkáme „téměř“, protože ve válce není nic jistého), bude nejspíš během týdnů, pokud ne rovnou dnů, vykořeněn, což v podstatě poslouží jako obnova Assadova režimu v Sýrii.

Poté Ruský medvěd a Qasem Soleimani upřou zraky k Východu země až do té míry, že pro ISIS hra skončí.

Ale pro bojovníky al-Nusra a Islamistického státu ještě zjevně není všechno ztraceno, protože pokud věříte ruským médiím (a my neříkáme, že byste měli), tak si teď sunnitští extremisté holí brady a prchají, aby si zachránili život. Zde to je od Sputniku:

Jak před tím už uvedlo ruské ministerstvo obrany, tak stovky bojovníků ISIL prchají ze Sýrie do Turecka a šíří se zprávy, že se přitom zbavují brad.

.2/ Více džihádistických brad oholených na útěku z #Aleppa, když se chtějí pro-holit do #Turecka, toto je přes @leithfadel pic.twitter.com/xOmMkhH8oY — Hala Jaber (@HalaJaber) October 12, 2015 

Teď jsou to zjevně jen obrázky vousů na zemi i s žiletkami, takže to lze interpretovat jakkoliv, třeba i jako skoro definitivní důkaz o naprostém ústupu ISIS, ale zkuste se do té situace na chvilku vžít. Jste sunnitský extremista a vaši regionální a Západní patroni vás právě opustili. Jste teď obléhání Ruským letectvem. Pokud přežijte nálety, tak se brzy utkáte s nejzuřivějšími a nejzkušenějšími šíitskými milicemi na planetě, a když se vám to povede nějak přežít, tak se budete muset utkat se Silami Quds (viz „jak střelit ďábla do zad“?).

Co byste dělali?

* * *

Jsme blízko analogie tohoto perfektního videoklipu. US jsou ta modrá košile, ISIS jsou v červeném, v hvězdičkové kombinéze, no … a Rusko je ten medvěd.

USA k ISIS: „Ne, teď nemůžeš utéct, teprve jsme začali. Musíš těm lidem předvést to show, chlape“ …

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com