Porošenko už nikoho na západě nezajímá.

Ladislav Kašuka
27.10.2015   blog idnes
Prezident Ukrajiny Petro Porošenko již nikoho na západě v současnosti doopravdy nezajímá. Všichni se teď soustředí na aktuální události v Sýrii.Američané už pochopili, že Ruskou federaci k vojenské intervenci na Donbasu nedonutí, a že možnost, že by Ukrajina mohla dostat nějakým způsobem zpátky Krym, patří spíše do oblasti pohádek, nebo sci-fi. Proto se „novým bojištěm“, na kterém nyní měří (v zastoupení) USA a NATO s Ruskem síly stala Sýrie.

Tato situace vedla k tomu, že na Ukrajině konečně Porošenko, Jaceňuk a spol. pochopili, že se žádné opravdové vojenské pomoci od USA, ani od EU nedočkají, a protože nejsou sami vlastní vojenskou silou schopní porazit povstalecké síly na Donbasu, začalo konečně opravdu platit příměří, bez nějakých větších vojenských provokací ze strany Ukrajiny.

Ukrajinský prezident totiž pochopil, že si musí vybrat mezi zamražením konfliktu a totálním ekonomickým krachem země, protože vydržování bojových jednotek připravených k boji na linii doteku v Donbasu je dlouhodobě nad finanční možnosti Ukrajiny.

Ve snaze se úplně neblamovat před celým světem, si proto nyní hraje na „prezidenta míru“ ve světě a zároveň dělá silácká gesta doma, aby neztratil tvář před radikály z Pravého sektoru a dalšími ozbrojenými skupinami, které mu vyhrožují novým Majdanem, pokud bude dělat nějaké ústupky povstalcům, nebo Rusku.

Otázkou do pranice zůstává, jak dlouho pan Porošenko dokáže sedět na dvou židlích a jestli, pokud vypuknou na Ukrajině nepokoje, bude schopen je ustát, nebo mu nezbude nic jiného, než utéct do Německa, nebo do USA, podobně jako jeho předchůdce musel utéct do Ruska.

Jestli taková situace nastane a na Ukrajině se chopí moci radikálové z neonacistických organizací, můžeme se nakonec dočkat další eskalace ukrajinského konfliktu. Do té doby si však většina světové veřejnosti na Ukrajinu ani nevzpomene, protože boj Ruské federace a jejich spojenců proti Islámskému státu v Sýrii se zdá být mnohem zajímavějším tématem, než zamražený konflikt na Donbasu.