Pro Spojené státy je životně důležité nedopustit ruské vítězství v Sýrii

19.10.2015  Eurasia24

Vojenský expert Konstantin Sivkov o tom, proč uvízla na mrtvém bodě ofenziva vládních sil proti teroristům v Sýrii, proč se Asadova vojska nedostala k turecké hranici a neuzavřela „Idlibský kotel“, a proč je nutné rozšířit skupinu vzdušných sil Ruské federace v Sýrii.

 
Alexander Fatějev: Ve vysílání programu „Vzgljajd“ je dnes naším hostem doktor vojenských věd, vojenský expert Konstantin Valentinovič Sivkov. Druhý týden pokračuje akce vzdušně-kosmických sil Ruské federace na podporu syrské armády ve válce proti mezinárodnímu terorismu. Jak podle vašeho názoru probíhají bojové akce po letecké úderech našich pilotů na pozice teroristů? Jaký vypadá situace na bitevním poli?

Konstantin Sivkov:
Přesně řečeno, výsledkem působení této skupiny, se 7. října podařilo organizovat na úzké části fronty ve směru na Idlib úspěšnou útočnou operaci. Tempo útoku dosáhlo během prvního dne kolem 70 kilometrů. Během dalších 2 – 3 dnů se tempo snížilo, ale přesto probíhali úspěšné bojové operace, které umožnily vytvořit kotel ve kterém se nachází Fronta an-Nusra.

Potom se ale tempo syrské armády prudce zpomalilo. Postup se měří v jednotkách kilometrů za den. Ano, obsadili některé osídlené místa. Nicméně postup se zastavil. Zároveň s tím byl Islámský stát schopný zorganizovat protiútok na jiných místech, aby odpoutal síly.

Jedním z nejvíce nepříjemných momentů bylo to, že v období od 13. do 14. října provedl Islámský stát úspěšný útok ve směru na Aleppo, v jehož průběhu byly rozbity jednotky SSA (Svobodné syrská armády – protiasadovské pozn. redakce), oni se dostali pod tlak Islámského státu a dokonce zatlačili na syrské vládní jednotky.

Už začaly aktivní operace v oblasti Damašku. To vše donutilo syrskou armádu, která nedokončila porážku nepřítele v tzv. „Idlibském kotli“. A nedokončila operace na severním směru, nedosáhla tureckých hranic, nepřeskupila se a neprovádí útočné operace. Operace nyní probíhá v oblasti Damašku. Cílem je vytlačit ozbrojence z předměstí Damašku a odsunout frontovou linii směrem na jih.

AF: Ve skutečnosti se ukazuje, že mnohými očekávaný, včetně ruských odborníků, tzv. „Idlibský kotel“, se nekoná? Armáda „Islámského státu“ realizuje aktivní protiútoky v jiných oblastech. V blízkosti Damašku a na jihu. A syrská armáda je nucena pouze přesouvat síly, které byly vyčleněny na obklíčení a zničení Islámského státu, skupiny Fronta an-Nusra na severovýchodě. Oni nemohou osvobodit město Aleppo, které se nachází v oklíčení 4 roky, což je víc, než trvala blokáda Leningradu během Velké vlastenecké války. Vypadá to, že Idlibský kotel nebude?

KS: Dochází k jasnému narušení společného scénáře, kdy není dokončena jedna operace a začnou se přesouvat síly na jiné místo. Toto je první známkou toho, že celkový plán operace je narušen, a cíle nedosaženy. Věnujte pozornost ještě jedné důležité věci, že ruská letadla dramaticky zvýšila počet bojových letů. V prvních dnech to bylo 20 – 25 bojových letů denně. Dnes toto číslo dosahuje 90 bojových letů denně.

Chci připomenout, že maximální intenzita využívání frontových a útočných letounů je dva lety denně. Vše co je nad rámec tohoto režimu s sebou nese problémy v zajištění provozuschopnosti zařízení a přetížení posádek letadel. Bez dalšího zvýšení sil našich letecké skupiny bude nemožné zajistit zvýšení intenzity akcí.

AF: Ale pokud bude skupina růst, pak musíme zvýšit nejen vojenskou přítomnost, budeme muset mít vojensko-technickou základnu? Vždyť letiště Latakia při celkovém navýšení našich vzdušných sil bude mít jen jednu přistávací plochu. Zajistit větší počet bojových letů nemůžeme fyzicky, protože pokud mluvíme „civilním jazykem“, jsme limitováni velikostí vojenského letiště. Takže, budeme muset připravovat nebo hledat ještě jedno letiště?

KS: Řeč je o zvýšení provozní kapacity. Letiště v Latakii má provozní kapacitu, podle všech charakteristik, které jsou veřejně známé, někde v rozmezí kolem 60 letadel. Teď bylo dosaženo limitu, s ohledem na skutečnost, že je tam 22 vrtulníků a asi 45 – 50 letadel – to je už limit. Buď bude nutné udělat další leteckou základnu nebo rozšířit toto letiště, což znamená dále stavět.

Nejvíce nepříjemná věc je, že v případě rozšíření letiště tady bude velká koncentrace našich letadel v omezeném prostoru, což je činí zranitelnými před bojovými útoky ze strany Islámského státu, a možná dokonce i letectva těch zemí, které budou chtít zasáhnout do konfliktu proti Rusku. Z tohoto důvodu je žádoucí připravit další letiště. Myslím, že jedním z nejúčinnějších kroků byly k rozhodnutí, diplomatickou cestou, otázka o možnosti poskytnutí ruskému letectvu letištní sítě na území Íránu.

Poté, pracujíce z území Íránu, částečně na územím Iráku proti Islámskému státu, a Iráku o to žádal, a částečně na území Sýrie, můžeme tam rozvinout důstojnou skupinu. Přímo přes Kaspické moře a Írán máme přístup a komunikační zajištění činnosti naší skupiny. Tam by jsme mohli rozvinout důležitou skupinu čítající 100 – 120 letounů na 2 až 3 letištích, které by nám mohli poskytnout Íránci.

Ano, je možnost využít letouny s dlouhým doletem, fungovat z letišť v oblasti našeho Dagestánu, tj. z Kaspického moře. S radiusem letu 2500 kilometrů a bojové zátěži 7 – 10 tun, by mohly úspěšně útočit přes území Íránu a Iráku na cíle v Sýrii. Současně ale chápat, že letadla TU-22 M mají mnohem menší přesnost bombardování než frontové bombardéry, a rozptyl dostatečně velký. Ale zatím se o použití těchto letadel nemluví, ačkoli mohou být také použita.

AF: A můžeme podpořit naši vzdušně-kosmickou skupinu, která pracuje přímo v dějišti vojenských operací v Sýrii přesnými zbraněmi z Ruska? Nedávné údery řízených střel „Kalibr“ z oblasti Kaspického moře přes území Íránu a Iráku, na teroristy, například. Z tak velké vzdálenosti řízené střely zasáhly všechny cíle, alespoň podle vyjádření Ministerstva obrany.

KS: Spotřeba zbraní na jeden zničený cíl byla pouze 2 rakety a pouze několik cílů bylo zničeno za použití 3 raket. Takže, dvě řízené střely na jeden cíl – to je velmi malá spotřeba zbraní, což vypovídá o vysoké přesnosti ničení cílů a spolehlivosti raket. U američanů se obvykle přiděluje na cíl třídy „velitelské centrum“ někde okolo 3 – 4 střel. Současně je třeba poznamenat, že fakticky se na salvě 26 rakety podílela celá část Kaspické flotily, která je schopna nést rakety. to jsou 4 lodě, z toho 3 malé a 1 raketová loď typ „Gepard“. Každá z těchto lodí má osm nosičů a na každý 4 rakety. To je 32 raket, z nichž 26 vystřelili. Na co obrátit pozornost? Druhá salva, může být provedena až po 3 dnech, od té doby uplynul přibližně týden.

AF: Takže to byla jednorázové akce, která měla ukázat, že můžeme zasáhnout i z druhého směru?

KS: Přesně tak. A zdá se, že vzhledem k napjaté situaci v Sýrii, vzhledem k tomu, že ruská letecká skupina působí na hranici svých možností, to že nebyla provedena druhá salva naznačuje, že podle všeho, zásoby těchto zbraní v Rusku nejsou, nebo je jejich omezené množství (Nebo jsou na podobné účely zbytečné a drahé – pozn. redakce).

AF: Mise ruských vzdušných sil v Sýrii – objem těchto misí dokonce trojnásobně vzrostl. Všechny zásahy základen, továren, bunkrů kde sedí pohlaváři teroristů, také přinášejí efektivitu. Ale o rozhodnutí, o vítězství nad Islámským státem v co nejkratší možné době není řeč. Co se děje ve skutečnosti?
KS: Za prvé, je třeba konstatovat, že složení skupiny, který má Rusko v Sýrii, dovoluje účinně působit pouze v jednom operačním směru. Druhý moment spočívá v tom, že naše letadla mohou útočit, s ohledem na používané zbraně především proti stacionárním objektům spojených se systémem operativní logistiky a operativního řízení Islámského státu.

Dopad na řídicí systém IS, a skutečný vliv na efektivitu událostí v první linii nemá. Narušení řízení na taktické úrovni se u IS obnoví během dvou tří dnů. Teroristé s ohledem na taktiku jejich chování připomínají partyzánské oddíly, které pracují s jedním cílem. Zničení operační úrovně řízení pouze na nějakou dobu ochromí jejich operační manévry. Bojová způsobilost IS zůstává neměnnou, mají své vlastní místní sítě zásobování.

A dnes sem Spojené státy posílají zbraně a střelivo, a fakticky negují akce našeho letectva na zničení týlu. Výzbroj bezpečně doručí různými cestami, jednotlivými nákladními automobily, osobními automobily na pozice radikálů.

AF: Vaše předpověď na bojové události v Sýrii na příští dva týdny. Co můžete očekávat?
KS: Myslím, že v příštích dvou týdnech, se početní stav ruských sil zvýší. Počet letadel se zřejmě zvýší díky rozšíření provozní kapacity základny Hmeymim poblíž Latakie na 60 – 70 letadel. Intenzita jejího využití se zvýší na 120 – 140 bojových letů, které dovolí akce ve dvou operačních směrech a působit proti těmto skupinám.

Já doufám, a věříme, že pracovní zformována operativní skupina dopravních kapacit, které zajistí Sýrii doručení dostatečného množství munice tak, aby se zahájila rozsáhlá ofenzíva s masivním využitím dělostřelectva někde v nadcházejícím týdnu. Ofenziva umožní radikálně vyřešit problémy jako na Idlibském směru, tak i v těch oblastech, které jsou v současné době oslabeny, v prvním řadě jižní směr, zajistit tam stabilitu fronty.

Jsem přesvědčen, a je zcela možné, že bude řešena otázka používání dálkového letectva proti Islámskému státu, a to zejména v jeho týlových oblastech. Je zcela možné, že budou do Sýrie, aby se zajistila interakce se syrskými jednotkami, že budou přemístěny vrtulníkové jednotky. Mohou to být vrtulníky Mi-28N.

Na druhé straně, Spojené státy budou s největší pravděpodobností zvyšovat dodávky vojenského materiálu. Nevylučuji, že v zájmu poškození ruského letectva poskytnou výkonnější systémy protivzdušné obrany, a to nejen přenosné systémy protivzdušné obrany, ale i výkonnější.

Během dvou týdnů bude napětí narůstat, intenzita operací ruských sil a ozbrojenců z IS bude zesilovat.

Předpokládám, že IS bude posílat velké kontingenty bojovníků, jsem přesvědčen, že budou předislokovány z území Afghánistánu, a přepravováni jediným možným způsobem – vojenským dopravním letectvem USA, protože společnou hranici Afghánistán a Sýrie nemají, a jiné prostředky přepravy v rozumném časovém horizontu také.

Pro Spojené státy je životně důležité – nedopustit ruské vítězství v tomto regionu.

Tak jako bude vítězství Bašára Asada nad IS, ruské vítězství v této oblasti – bude to znamenat, že Američané, přinejmenším v krátkodobém horizontu, v příštích 10 – 15 letech ztratí možnost zajistit si kontrolu nad tímto regionem. A to nemohou dopustit. Proto za jakoukoliv cenu, podporou kohokoliv, budou dělat vše co je v jejich možnostech aby porazili Bašara Asada a aby porazili skupinu ruských vojsk. Proto bude v příštích dvou týdnech ozbrojený konflikt v Sýrii pouze narůstat, vzniknou nové oblasti konfrontace.

Photo by Dmitry Terekhov

Související článek: Admirál Kuzněcov se zapojí do bojů v Sýrii?