Projev prezidenta Miloše Zemana v OSN konečně v češtině!

6. 10. 2015   Svobodné noviny
Projev Miloše Zemana v OSN
Pane předsedo, dámy a pánové, pokud máte ve svém krátkém projevu mnoho témat, nemáte žádné, a pokud máte ve svém projevu mnoho priorit, nemáte také žádnou. Proto se zaměřím pouze na jedno téma a na jednu prioritu – na boj proti mezinárodnímu terorismu. Můžete se ptát, proč právě prezident malé středoevropské země mluví o terorismu. Jsou pro to dva důvody. Zaprvé terorismus je zločin namířený proti lidské civilizaci a současně hlavní nebezpečí pro lidskou civilizaci. Druhým důvodem je, že – jak víte – téměř všechny evropské země nyní čelí velké migrační vlně, kterou vyprovokovaly teroristické akce na Blízkém východě a v Africe.

Je skvělé kritizovat terorismus, je skvělé organizovat demonstrace a manifestace proti terorismu a je pěkné připravovat protestní deklarace proti terorismu. Jsem si jistý, že abú Bakr Bagdádí (vůdce Islámského státu – pozn. red.) si tyto deklarace pozorně přečte.

V souvislosti s terorismem v každém případě existují tři mylné představy. Tou první je, že terorismus vymizí, že je to jakýsi historický výkyv a že bez lidského úsilí či jen s místními prostředky jsme schopni eliminovat nebo omezit teroristické činy. Teroristické hnutí ale naopak roste jako rakovina. Šíří se. Zvyšuje se počet zhroucených států, přibývá atentátů, krutostí, vražd, ničení kulturních památek, jako tomu bylo v Palmýře, a podobně. Nemůžeme popřít tento rostoucí proces.

Druhou mylnou představou je, že teroristické organizace je možné zredukovat pouze na Islámský stát. Existuje ale mnoho dalších teroristických organizací, například Al-Káida, Taliban, An-Nusra, Boko Haram a další. A dva význační politici z arabského světa mi řekli, že jejich zastřešující organizací je Muslimské bratrstvo. Je-li tomu tak, existuje teroristická síť, a tato síť nemůže být redukována pouze na Islámský stát.

Třetí mylná představa je pak založena na standardní formě války proti terorismu. Víte, že téměř všechny generály připravila předchozí válka. To, co navrhuji pro boj proti terorismu, nejsou tanky, pěchota, dělostřelectvo. Musíme hledat nové formy boje. A protože jednostranné akce jsou silně kritizovány, a navíc byly naprosto neúspěšné, jako v případě Iráku, nedoporučuji masivní okupaci žádného území. Navrhuji koordinovanou akci pod záštitou Rady bezpečnosti OSN.

Všech pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN má rozdílné zájmy, ale společného nepřítele. A nic nesjednocuje tolik jako právě společný nepřítel. Terorismus. Právě tady v New Yorku vzpomínáme na 11. září 2001, v Rusku vzpomínáme na Beslan či Volgograd, v Číně vzpomínáme Sin-ťiang, v Evropě vzpomínáme na Madrid, Londýn, Paříž, Kodaň, v Indii na Bombaj a tak dále.

Je zde jeden dobrý precedent, kterým je jednomyslně přijatá rezoluce Rady bezpečnosti týkající se námořních pirátů v Somálsku, včetně vojenských akcí proti pirátům. Opravdu si myslíte, že piráti jsou nebezpečnější než teroristé?

V Chartě OSN je mnoho článků týkajících se možnosti vojenských akcí a některé z nich nebyly nikdy aktivovány. Říká se jim spící struktury. Potřebujeme je aktivovat. Potřebujeme malé vojenské jednotky vybavené bezpilotními letouny i vrtulníky, které budou spolupracovat se zpravodajskými službami a které budou mít komanda, chcete-li rangers; jakési malé modré přilby, které zlikvidují vůdce teroristických organizací a jejich nervová centra a které nebudou okupovat území.

Pevně doufám, že některý ze stálých členů navrhne takovou rezoluci. A pokud ne, pak jako historický optimista mohu na závěr dodat, že každá myšlenka prochází třemi fázemi. V první fázi je považována za naprostý nesmysl. Ve druhé fázi je sporná a ve třetí fázi je nezpochybnitelná jako Země obíhající Slunce.

Takže hluboko v srdci věřím, že až přijdu příští rok, bude můj návrh sporný, a až přijdu v roce 2017, jsem si jistý, že tento návrh bude nezpochybnitelný. Děkuji vám za pozornost.