Rusko bojuje v Sýrii desetkrát levněji, než USA v Afghánistánu,píší Financial Times

27. 10. 2015   První zprávy 
Financial Times uvedl, že si Rusko, navzdory krizi, může dovolit vojenské operace v Sýrii. Zejména proto, že vojenská kampaň Moskvu stojí mezi 2,3 a 4 miliony dolarů za den – asi desetkrát meně, než Washington utratí v Afghánistánu.Podle Levada-Center, nicméně veřejná podpora Rusů pro vojenskou akci v Sýrii přesáhla 70%, a VTsIOM řekl, že obliba Putina vyšplhaly na bezprecedentní čísla – 89,9%.
Pro všechny západní vůdce, kteří spustili vojenské operace mimo své země během těžké recese, bylo velmi obtížné přesvědčit své lidi, že je třeba za ni zaplatit. Ale když v pátek ruská vláda poslala ke schválení Státní dumě návrh rozpočtu pro rok 2016, tak nikdo ani zmínil leteckou kampaň Vladimira Putina v Sýrii, poznamenal autor na The Financial Times.

Nízké ceny ropy, slabý rubl a západní sankce vedly k tomu, že v první polovině roku 2015 ruská ekonomika poklesla o 3,4%. Podle návrhu rozpočtu na příští rok důchody porostou o více než 4%, – ale tento údaj je hodně pod úrovní inflace na 12%, uvádí se v článku.

Vojenští odborníci se však domnívají, že Rusko, navzdory krizi si může dovolit vojenské operace v Sýrii. Jsou levnější ve srovnání s podobnými opatřeními USA, a navíc zvýšení výdajů na obranu za 17 let pomohlo „naplnit kapsy z armády”. Podle odhadů Financial Times a údajů IHS Jane, i když Rusko bude i nadále útočit ze vzduchu na současné úrovni po celý rok, utratí méně než 3% finančních prostředků z rozpočtu na obranu pro rok 2016. Podle hlavního analytika IHS Jane Bena Moorese, taková kampaň stojí Rusko mezi 2,3 až 4 miliony dolarů denně.

Pro následující rok mají výdaje rozpočtu na obranu dosáhnout 3,15 bilionu rublů – více o 0,8% než v roce 2015, píše autor. Nicméně, více než čtvrtina rozpočtu v letošním roce byl určena pro vojenské výdaje, lví podíl na vojenského rozpočtu je tajný. Nedostatek veřejné kontroly umožňuje Putinovi, aby i nadále házel široce medializované „geopolitické výzvy Západu”.

Podle Levada-Center, nicméně veřejná podpora Rusů pro vojenskou akci v Sýrii přesáhla 70%, a VTsIOM řekl, že obliba Putina vyšplhaly na bezprecedentní čísla – 89,9%.

National Interest: Ruské zbraně budou schopné zničit Islámský stát!

Mooresovy výpočty jsou založeny na předpokladu, že z letecká základně v Latakii, kde je umístěno 36 ruských bojových letounů a 20 helikoptér, se uskuteční každý den asi 30 misí a v každé z nich se vypustí pět bomb. Kromě toho bere v úvahu rozmístění asi 1500 vojáků a podporu loďstva. Podle IHS Jane tak Rusko pro své operace v Sýrii utrácí o něco více než jednu desetinu částky, kterou v USA vynakládají každý den na podporu stejného počtu vojáků v Afghánistánu. To je umožněno tím, že Rusko může ušetřit palivo, podporovat armádu z moře, platy vojáků, ceny potravin a lékařů jsou nižší než v americké armádě, vysvětluje Financial Times.

Ostatní vojenští odborníci – jak ruští, tak i zahraniční – říkají, že přesně odhadnout náklady Moskvy pro operace v Sýrii je nemožné, kvůli neprůhlednosti ruského obranného rozpočtu. Nicméně, i oni se shodují, že ve srovnání s celkovými vojenskými výdaji, je tato položka velice nízká.
Jiří Kouda,První zprávy