USA stahují z Turecka systémy Patriot

11.10.2015  WertyzReport
Den poté, co Turecko prosilo NATO, aby udržela v Turecku své obranné systémy Patriot, USA začaly stahovat své baterie ze země z důvodu aktualizace systémů a snížení syrské hrozby. Systémy a pomocná vozidla byly naloženy na loď a odplouvají do USA. 

Podobný krok učiní také Německo. Turecko se spoléhalo, že Patrioty zemi ochrání před možnými vpády Rusů a Syřanů, země sama nemá spolehlivý protiraketový a protiletadlový systém.

Zrovna v den, kdy generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že aliance může do Turecka poslat pozemní vojska, německý ministr zahraničí uvedl, že Berlín začne stahovat z Turecka své Patrioty a personál ještě před Vánoci. Turecko teď vyjednává, kdo by mohl Američany a Němce nahradit. Podle agentury Reuters by to mohly být Francie a Itálie, které by se připojily ke Španělsku.

Turecko postrádá protiraketový systém a loni se obrátilo na čínskou společnost CPMIEC, která je pod sankcemi USA kvůli dodávkám zbraní do Íránu. Dohoda se ale protahuje kvůli nesouhlasu NATO. Systém by neměl být integrován do systémů Aliance a měl by fungovat odděleně.

Zdroj: Todays Zaman
Foto: Reuters