Velvyslanec USA na Ukrajině „kontroloval“ volební komisi, jestli má všechno v pořádku. Nahlížel do volebních archů, kontroloval, kdo volil a kdo ne!

– VK –
26.10. 2015 WertyzReport

Velvyslanec USA na Ukrajině „kontroloval“ volební komisi, jestli má všechno v pořádku. Nahlížel do volebních archů, kontroloval, kdo volil a kdo ne!
Obrovský skandál, který ukazuje na zoufalou situaci na Ukrajině, odhalil jeden ukrajinský člen volební komise v Kyjevě, když pořídil neuvěřitelnou fotku, viz. níže. Na kontrolu do volební místnosti tam totiž přišel americký velvyslanec na Ukrajině Geoffrey R. Pyat a začal kontrolovat práci volební komise! Ta byla natolik šokována, že se nezmohla na žádný odpor. Pan protektor přišel s celou suitou a důkladně prověřoval, jestli všechno jde tak, jak si americké velvyslanectví objednalo, tedy pardon, jak si představuje, že mají vypadat demokratické volby. Naprosto bezprecedentní vměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny pouze potvrzuje znechucení obyčejných Ukrajinců těmito fraškovitými volbami, které pro Kyjev dopadly s obrovskou ostudou. Na případ nás v redakci upozornil náš spolupracovník, pan Petr Cvalín.

Účast ve volbách byla nejnižší od vzniku samostatné Ukrajiny po rozpadu SSSR a v některých městech (nutno zdůraznit na západní a jižní Ukrajině) se volební místnosti ani neotevřely. Důvody nejsou známé, i když prezident Porošenko pohotově našel vysvětlení, že za volební fiasko můžou pro-ruské síly. Pravda bude ale mnohem prozaičtější, protože volební místnosti se neotevřely, protože nebylo možné sestavit volební komise. Mezi Ukrajinci totiž panuje strach z účasti ve volebních komisích, protože ty jsou pravidelně terčem vydírání ze strany oligarchů, kteří se snaží pravidelně volby manipulovat.

Americký velvyslanec na Ukrajině Geoffrey R. Pyat kontroluje v Kyjevě práci ukrajinské volební komise, kontroluje volební archy…

Známý je ovšem důvod neotevření hlasovacích místností v Mariupolu. Volební lístky, které do Mariupolu přišly, byly chybné. Jména na lístcích neodpovídala volebním seznamům. Kyjev obvinil okamžitě tiskárnu, která měla lístky na starosti, že to udělala schválně a majitel tiskárny prý je příznivce bývalého prezidenta Janukovyče. V tom případě se ovšem nabízí otázka, proč se v jiných městech žádná taková chyba neobjevila, pro které tiskárna seznamy tiskla. Tiskárna se brání nařčení, že natiskla jen to, co si objednala Mariupolská volební komise. Korupce za bílého dne? Korupce je naprosto všude a tyto volby jsou klíčové, protože tato nová komunální zastupitelstva budou rozhodovat o obrovských majetcích měst, chystá se privatizace městských bytů, vodáren, plynovodů, tepláren, zkrátka se chystá stejný proces, který dobře známe z 1. poloviny 90. let v České republice. Je tudíž vytvářen obrovský tlak na volební komise, a proto v mnoha místech se volební místnosti ani neotevřely.

Lidé na Ukrajině to potom řeší tak, že zaměstnanci úřadů si berou před volbami volno anebo jdou marodit, aby se nemuseli práce ve volební komisi účastnit a nevystavovali v nebezpečí sebe a svoji rodinu. Komunální volby na Ukrajině dopadly natolik katastrofálně, že i mainstream musel s pravdou ven [1]. Opět si ale všimněte, jak se mainstream snaží problémy s volbami na Ukrajině bagatelizovat technickými problémy s hlasovacími lístky. To je zase takový pěkný mainstreamový blábol. Hlavní distribuce lístků na Ukrajině probíhala normálně, podle dodaných ověřených seznamů voličů. Problém nastal ale s tím, že hlasovací lístky ve stovkách případů neměl kdo převzít z místních volebních komisí, protože nikdo komise k volbám nebyl ochoten sestavit v mnoha městech. A když není komise, nemohl nikdo podepsat převzetí natisknutých volebních lístků.

[VIDEO] Ruská televize informuje o problémech během komunálních voleb na Ukraji

Kyjev se snaží před světem ututlat obrovskou korupci, která pravidelně doprovází ukrajinské komunální volby. Volby jsou často doprovázené násilím, vyhrožováním a v neposlední řadě úplatky, což pro tyto historické volby platí dvojnásob. Nadcházející privatizace komunálního majetku ukrajinských měst je však klíčová. Ukrajinská města spravují ohromné majetky, miliony bytů, lukrativní domy a pozemky v centrech měst, historické památky, obrovskou infrastrukturu a je proto jasné, proč americký velvyslanec kontroloval průběh voleb osobně, v roli dozorujícího protektora. Američané tak dozajista chtějí na privatizaci komunálního majetku na Ukrajině urvat významný podíl, když volební komise v Kyjevě osobně kontroluje americký velvyslanec.

Otázka závěrem: Kdy se dočkáme chvíle, kdy i volební komunální komise v ČR bude kontrolovat a dozorovat americký velvyslanec Andrew Schapiro?

-VK-
Šéfredaktor AE News