Barack Obama proti Kongresu: Nač potřebuje „syrská umírněná opozice“ padesát Yankees?

Anton Orlovskij
2.11.2015  Zvědavec

USA vnucují všude a všem svá pravidla hry na Blízkém východě. Došlo až k tomu, že porušují nejen zákony mezinárodního práva, ale také své vlastní. Mezinárodním právem se Washington už dávno neobtěžuje, ale jít proti vlastnímu Kongresu, to už je docela jiné kafe.
Mluvíme o prohlášení Bílého domu, že pošle do Sýrie na pomoc tamější tzv. umírněné opozice, 50 amerických příslušníků speciálního nasazení, kteří budou vystupovat v roli takzvaných konzultantů a instruktorů, což je – bez souhlasu Kongresu – přímým porušením amerického zákonodárství.

Můžeme si domyslet, že instruktoři budou učit bandity pracovat s některou vysoce technologickou výzbrojí, kterou tam Západ nelegálně poslal. K čemu by tam jinak byli potřební? Střílet ze samopalů a házet granáty umírnění řezači hlav umí skvěle i bez nich. Tudíž zůstává pouze ovládání náročné výzbroje.

Jak vidíme – čas pracuje proti Pentagonu. Když už musí posílat jednotku speciálního nasazení bez svolení Kongresu. Prostě není čas se s ním dohadovat. Nehledě na to, že samotná zákonná vláda Sýrie takové svolení rovněž nedala.

Na svou omluvu Barack Obama, který dříve svému národu slíbil, že do Sýrie pozemní vojsko nepošle, prohlásil, že operace nebude dlouhodobá a američtí „specnas“ se nebudou účastnit bojových akcí.

Přijdou, vyškolí bandity jak zacházet například s raketovým komplexem „Patriot“ a šup zpátky domů. Aby chudáčci utlačovaní teroristé mohli úspěšněji čelit letecko-kosmickým silám Ruské federace.

Nu – kdo je varován, ten je i vyzbrojen. A naše velení znamenitě rozumí důvodům návštěvy Američanů v táborech „umírněné opozice“. A najde způsob, jak jejich snahu neutralizovat. Budeme vyhlížet zprávu o tom, jak američtí specialisté zahynuli ve štábu umírněné opozice při náhlém výbuchu klimatizace nebo mikrovlnky… No a co? Vždyť Ukrajina už ukázala, jak krajně nebezpečný může být tento druh vybavení domácností.

Барак Обама против конгресса: зачем нужны 50 янки умеренной оппозиции Сирии? vyšel 31. října 2015 na politikus.ru. Překlad Zvědavec (LS).