Bude Norsko vetřelce ve velkém deportovat?

-pro- 
30. 11. 2015  Vlastenecké noviny

OSLO | Norská vláda umístila do předních novin v Afghánistánu inzerát oznamující čtenářům, že je imigrace v Norsku striktně regulována. Informuje ePortal.cz.

„Osoby, které nemají nárok na vstup do Norska a jejich žádost o azyl byla odmítnuta, budou vráceni zpět do své výchozí země. Pokud nebudete chtít odejít dobrovolně, budete k tomu přinuceni,“ píše se v inzerátu, který se objevil na titulních stránkách v anglickojazyčném deníku Afghánistán Times a také v deníku psaném místním jazykem. Cíl inzertní kampaně, která běžela celý týden, je sdělit Afgháncům, že v Norsku azyl získají jen stěží.

Obyvatelé bezpečných oblasti Afghánistánu nebo ti, kterým bylo umožněno získat povolení k pobytu v jiné zemi, v Norsku azyl nezískají a budou vráceni nazpět. Lidé z méně bezpečných oblastí Afghánistánu budou vráceni do oblastí své země, kde jim nebezpečí nehrozí,“ uvádí se dále v inzerátu. Dle internetového serveru The Local symbolizuje současná kampaň norské vlády změnu v přistěhovalecké politice země. V rámci těchto kroků přišla uprchlická centra v Norsku o značné finanční prostředky, ve větší míře je vydáváno povolení pouze k dočasnému pobytu a stanovena omezení pro slučování rodin.

Norský ministr spravedlnosti Anders Anundsen deníku Aftenposten řekl, že hlavním účelem inzerátů je bojovat proti nedorozumění. „Jde o častý problém, kdy se lidé rozhodnou odjet do Evropy na základně mylných představ o azylové politice jednotlivých států. Mnoho uprchlíků se například domnívá, že mohou cestovat do Norska a začít zde lepší život,“ uvedl ministr. Na začátku listopadu také norská vláda nastartovala Facebookovou kampaň. Vznikla zde nová stránka, prostřednictvím které jsou seznamování potenciální uprchlíci s novými restriktivními opatřeními Norska. Obdobným způsobem před nedávném reagovalo Dánsko, když zveřejnilo své „odrazující“ inzeráty v libanonských denících. Přímo v Afghánistánu před časem inzerovalo také Německo.

Norsko se minulý týden stalo poslední ze skandinávských zemí, která z důvodu masivní uprchlické vlny zavedlo kontroly na svých hranicích. Tato opatření vstoupila v platnost tento čtvrtek a jejich cílem je zejména zabránit v pronikání uprchlíků ze Švédska, Německa a Dánska.