Co mají společného ISIL a EU

Pavel Omelka

19. 11. 2015  
Předem říkám, že nejsem fanoušek ani jedné z výše zmíněných struktur v současném stavu. Ze začátku mi šlo jen a pouze o možné seznámení čtenářů se správní a vojenskou strukturou Islámského státu. Nicméně musím suše konstatovat, že kromě toho, že v rámci Islámského státu je možno přijít o život trochu snáze, než v zemích EU, tak z hlediska věcí ostatních, si tak nějak tyto instituce (resp. státy uvnitř EU) docela rozumějí.

Dohled nad veškerým konáním v dejme tomu nevojenské oblasti zajišťuje zde všudypřítomná morální policie prosazující normy Šaria, nazývá se al-Hisbah.

Nelíbí se ti pita na vaší místní restauraci? Zavolejte Hisbah. Domníváte se, že klub je nehygienický nebo zamořený havětí? Zavolejte Hisbah. “Jsou důležití. Hisbah objíždí a kontroluje to, co každý dělá. Není jich mnoho, ale členy Hisbahu je všude vidět. Mají van s reproduktorem a křičí: “Teď je modlitby čas! Přijďte do mešity! Pospěš si! Zadrž své podnikání. Ty, ženo, zakryj svou tvář! Netřeba zapomenout na to, že Hisbah řeší kontrolu hygienických norem na tržištích.

ISIS má rád zemi v uklizeném stavu a tento stav udržuje Diwan al-Khadamat, nebo Office Services, který lze přirovnal k radnici. Byrokracie zde je impozantní. Diwan al-Khadamat zahrnuje resorty od oddělení přes kanalizace a parky, licenční stavební oddělení, až po oddělení pro elektrická zařízení. Také provozuje resort zemědělství a řídí obdělávání zemědělské půdy ISIS. Tu si ISIS zakoupil, nebo, což je častější případ, zabavil nepřátelům státu.

Všechny firmy platí daně, je to povinnost každý měsíc, pod taktovkou Jibaya, ISIS FÚ. Hisbah také provádí kontroly jako daňový správce, nahlíží do všech místních podniků a zjišťuje, zda nabízíte správné ceny za zboží a služby, a kontroluje účetní knihy. “Musíte zaplatit procento, stejně jako 2,5 procenta budete muset zaplatit ze svých hrubých tržeb ISIS.(Srovnej s naší DPH)

ISIS účtuje horentní ceny za nedostatkovou elektřinu. A budete muset zaplatit za vodu. Musíte zaplatit městu za čištění, popelnice. Navíc, když si přivezete věci z vnější strany islámského státu, budete muset zaplatit daně. Za zeleninu nebo ovoce, za cokoliv z Turecka nebo z FSA oblastí, budete muset platit daně. ISIS také vybírá pokuty pro všechny druhy občanských přestupky, zejména kouřením cigaret nebo pašování.

Ropa je, samozřejmě, velkým zdrojem příjmů. ISIS kontroluje všechny východních ropná pole Sýrie a je dodavatelem energie pro zemi. Bab al-Salameh je hraniční přechod, který je nyní pro ISIS jediným prostředkem k vstupu do severní Sýrie a je zodpovědný za zásobování celého chalifátu, z Aleppa do Fallujah.

Je tu dominový efekt energetického vydírání ze strany ISIS. Všechno, co v Sýrii funguje, je teď na generátorech. Kdo má generátor, potřebuje do něj palivo. Kdo má generátor a palivo do něj, stává se energetickým baronem. ISIS také prodává Assadovu ropy zpátky režimu. V Aleppu mají lidé elektřinu asi tři nebo čtyři hodiny denně. Elektrárna je v Asfireh, území pod kontrolou ISIS, nedaleko letiště Kweires. Takže režim platí za palivo pro chod elektrárny. Taky platí platy pro zaměstnance, protože jsou specializovaní a nejdou nahradit. A tak si ISIS bere 52 procent elektrické energie a režim 48 procent. Tak to prostě je, že ISIS obchoduje s Assadem.

Členové ISIS mají nárok na bezplatnou lékařskou péči a léky, a kdokoli, kdo žije v chalífátu, může požádat o bezplatnou zdravotní péči. Můžete jít k lékaři nebo do nemocnice zdarma. Pokud nemůžete jít k lékaři nebo do nemocnice na území ISIL , pokud budete muset jít do zahraničí, ISIL zaplatí. Bez ohledu na to, jaká je to částka. Pokud máte rakovinu a musíte na chemoterapii v Turecku, bude ISIL platit za všechno, včetně vašeho hotelu. I když jsou to desítky tisíc dolarů. “

A lékaři? Medicína je jedním z nejziskovějších oborů. Lékaři jsou placeni mezi $ 4.000 5000 $ za měsíc, aby neutekli do Turecka.

Členové ISIS, jsou placeni od $ 100 za měsíc, v bankovkách USA, nikoli syrské liry. “Pronajal jsem si dům, který byl financován ISIS,” řekl mi Abu Khaled. “Stálo to 50 $ za měsíc. Zaplatili za dům, elektřinu. Navíc jsem byla ženatý, a tak jsem dostal dalších 50 $ za měsíc pro mou ženu. Pokud máte děti, dostanete $ 35 pro každého. Máte-li rodiče, tak zaplatí $ 50, pro každého rodiče. Jedná se o sociální stát. “

“To je důvod, proč se mnoho lidí připojí,” řekl Abu Khaled. “Vím o tom, že zedník, který pracoval na stavbě dostal 1000 lir za den. To nic není. Teď se připojil ISIS a dostane 35.000 lira- $ 100 pro sebe, $ 50 pro jeho manželku, $ 35 na své děti. Vydělá $ 600 až $ 700 za měsíc. Vzdal zedničinu, teď je z něj bojovník.

Tolik Abu Khaled. Nemůžu se ubránit dojmu, že si migranti zase tolik útěkem nepomohli. Kdyby se měli o sebe starat sami a neždímat náš systém dávek, tak by na tom byli hůře než našinec. ISIL je stejně rozlezlý po Evropě jako po Asii, jen tady o sobě zatím nedává tolik zdát. Na druhou stranu si myslím, že ISIL bude dohánět mílovými kroky zpoždění, které má vůči (rozvinuté a demokratické)EU

a zajisté se dočká svých důchodových připojištění, zdravotního pojištění a kontrolních hlášení DPH společně s elektronickou evidencí tržeb. Od začátku tvrdím, že ISIL je proxy armáda NATO a jako řádné spojence si je určitě vychováme. Ostatně frau Merkel v tom má jasno a již provádí první velké kroky a zcela jistě rekvalifikuje všechny ty uprchlé vědce a doktory na budoucí úředníky, aby je poté s pompou odvezla na Blízký východ a spolu s nimi založila novou, krásnou a rozumem nepolíbenou Blízkovýchodní Unii.

Příště něco o vojenské struktuře ISIL.

čerpáno ze http://www.thedailybeast.com/articles/2015/11/17/inside-isis-torture-brigades.html