Do Velké Británie se ze Sýrie vrátilo 450 radikálů

Maxim Ryžkov, TASS
17. 11. 2015     zdroj
Přímou hrozbou pro národní bezpečnost Velké Británie je až 450 radikálních islamistů, kteří se vrátili ze Sýrie zpět do Spojeného království. Oznámil to ředitel Služby bezpečnosti a boje proti terorismu při ministerstvu vnitra Velké Británie Charles Farra.


“Zdroji v protiteroristické úřadu byla rozšířena informace, že až 450 radikalizovaných Britů se vrátilo do Spojeného království ze Sýrie”, informují noviny Sunday Telegraph. Podle novin Farra řekl, že “asi 750 britských občanů, kteří jsou předmětem zájmu bezpečnostních a zpravodajských služeb, odešlo do Sýrie a že 60% ​​z nich se vrátilo. Řekl také, že 70 Britů bylo zabito.”

Šéf protiteroristické služby také uvedl, že mezinárodní teroristická organizace “Islámský stát” (IS, v Rusku zakázaná) vyzývá ty své stoupence extremistické ideologie, kteří nemohou odjet do Sýrie nebo Iráku, aby prováděli teroristické útoky v místě svého bydliště.

Podle informací týdeníku zvyšují Farrem zveřejněná čísla asi o 100 lidí počet těch osob, které mohou potenciálně představovat teroristické ohrožení. Dříve se předpokládalo, že extrémistů, kteří se vrátili ze Sýrie, v zemi není více než 350.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová