DWN: Dohoda Merkelové s Erdoganem bude rozsudkem Evropy!

29.11.2015   Prvnízprávy
Před summitem s prezidentem Turecka vyvstává před německou kancléřkou obtížná otázka, zda musí evropští občané uzavřít dohodu se zemí, která se podílí na financování teroristů, nákupem jejich ropy?Politici, u nichž zůstaly alespoň některé zásady, by jednání zrušili, píše důrazně německé vydání Deutsche Wirtschafts Nachrichten pod titulkem: “Mlčení Angely Merkelové: Stane se Německo komplicem IS?”
Vedoucí představitelé EU dnes přijdou s čepicí v ruce k prezidentovi Turecka, aby diskutovali o transakci miliardy eur výměnou za pomoc Ankary při řešení uprchlické krize.Bezmocná EU prahne po rychlém řešení a vidí v Erdoganovi zachránce, což je ale obrovská chyba, píše Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Mohlo by se zdát, že faka o spolupráci mezi Tureckem a džihádisty IS stačí na to, aby bylo možné nedělní jednání zrušit, poznamenaly noviny. Nicméně Angela Merkelová v poslední době ukazuje Ankaře její důsležitost, a to navzdory skutečnosti, že dohoda není příliš výhodná. Recep Tayyip Erdogan, bez ohledu na peníze evropských daňových poplatníků navíc dostane bonus – mlčení německé kancléřky ke všem pro něj nepříjemným tématům.

Takže, Erdogan bude mít možnost vyhnout se otázkám, proč Turecko sestřelilo ruské letadlo, ačkoliv se tím prohlubuje válečná situace na světě. Nebude muset vysvětlovat, jak je jeho rodina spojena s financováním teroristů, a to, co se stalo s novinářům, kteří rozkryli spolupráci Ankary s Islámským státem. Nikdo se nebude více zamýšlet nad tím, na jakých základech chce Turecko členství v EU, a co je nejdůležitější – nikoho nebude zajímat, zda miliardy EU budou vynaloženy na potřeby uprchlíků, zdůraznil autor článku.

Syrský ministr: Su-24 byl sestřelen kvůli synu Erdogana

Merkelová nemůže zaručit, že dohoda s Erdoganem, se všemi jeho neprůhlednými vztahy s džihádisty, neudělá z nic netušících evropských občanů nepřímé sponzory IS. Dohoda s Tureckem, pokud k ní dojde, bude rozsudkem všech těch lidí, kteří se mohou stát terčem po příští aktivaci teroristů, což znamená, že kancléřka by měla zabránit této osudové chybě, dokud není příliš pozdě, uzavírá autor na DWN.