Forbes: Putin opět nejvlivnější postavou světa ! Evropa v rozkladu imigranty, ale pořád ve strachu z Ruska?

5.11.2015   AE News, Pozorovatelka
Zvláštní den: Polsko a východní Evropa žádají NATO o zvýšenou ochranu před agresivním Ruskem, Rusko slaví Den národní jednoty na počest vítězství nad Polskem a Forbes do třetice vyhlásil Putina Mužem roku
Mimořádný summit východních zemí NATO
V rumunské Bukurešti právě probíhá summit představitelů devíti členských zemí NATO, které leží na východní hranici Aliance. Mimořádný středeční summit má potvrdit společný požadavek, aby Severoatlantická aliance jako celek v těchto zemích v reakci na chování Ruska posílila svou vojenskou přítomnost. Mimořádnou schůzku svolal polský prezident, který na polském území požaduje stálé základny NATO, schůzky se nezúčastnil prezident Zeman, který dal přednost návštěvě Pardubického kraje a opět tak jednou je za černou ovci (více) .

Bez stálé vojenské přítomnosti NATO ve Východní Evropě se nepodaří zdržet „agresivní politiku Ruska“, prohlásil polský ministr obrany Tomasz Siemoniak (zdroj).

Den národní jednoty v Rusku

Schůzka z polské iniciativy probíhá v den, kdy Rusko slaví svátek Den národní jednoty. Jde o připomínku ruského vítězství z roku 1612. Tehdy vyhnali příslušníci lidové domobrany z Moskvy polsko-litevské okupanty a prokázali tak jednotu všeho lidu nezávisle na jeho původu, víře nebo sociálním postavení ve společnosti. Historicky je svátek spojen s ukončením tak zvaného neklidného období na Rusi v 17. století.

Smuta, nebo Období zmatků, také Vláda samozvanců je období ruských dějin z let 1587 až 1613. V té době vymřela v Ruském carství dynastie Rurikovců a po ní nastoupili Romanovci. Mezitím však vládli samozvanci, kteří prohlašovali, že jsou legitimní držitelé carského trůnu. K rozhodujícímu střetu mezi polsko-litevskou armádou a ruskými vlastenci došlo u bran Moskvy a polsko-litevská vojska byla rozdrcena. Několik okupantů se ještě drželo za branami Kremlu a odmítlo kapitulovat, po dlouhém obléhání se nakonec okupanti 26. října 1612 vzdali. O události byl natočen film Rok 1612, česky zde. Den vítězství se shoduje i s církevním svátkem na počest Kazaňské ikony Matky Boží a v celé zemi probíhají veselice, koncerty, mítinky a průvody.

„Rusko je vždy otevřeno spolupráci mezi národy“, řekl ruský prezident Vladimir Putin, na recepci 4. listopadu 2015 v Moskvě u příležitosti svátku. Putin zdůraznil, že svátek, který poprvé začali slavit před deseti lety, demonstruje „odpovědnost za osud rodné země.“ „Ten pocit respektu, hrdosti a lásky k vlastnímu státu, je nejpevnějším základem,“ – řekl prezident. Prezident také zdůraznil, že Rusko je vždy přívržencem lidských práv, svobody a demokracie. „Zastrašit Rusko se nikomu nepodaří, jsou to beznadějné pokusy. Hlavním cílem Ruské federace, mimo jiné i v Sýrii – je boj proti terorismu,“ – zdůraznil ruský prezident Vladimir Putin. (zdroj, zdroj)
Evropa v rozkladu imigranty, ale pořád ve strachu z Ruska?

Nerozumím mimořádnému summitu východních zemí, volajícím po základnách NATO ve východní Evropě, údajně nutných v obraně před ruskou agresí. Nemá snad Evropa v současnosti jiného nepřítele, a to z jihu, před kterým ji Rusko naopak chrání tím, že likviduje příčinu migrace – IS? To se Evropa už opravdu zbláznila? A opravdu jí nic neříká ani to, že Putin byl Forbesem opět vyhlášen mužem roku? Jistě, tyto západní ankety, podobně jako Nobelovy ceny, nemají valnou výpověď, ale ráda bych připomněla, že poprvé se tak stalo poté, co USA a Británie musely sklopit uši, když v otázce chemických zbraní v Sýrii byl zastaven jejich plán o bombardování Asada a přednost dostalo ruské řešení!
Forbes: Putin opět nejvlivnější postavou světa 

5.11. 2015

Putin nadále potvrzuje, že je jedním z mála světových politiků, jehož vliv mu umožňuje realizovat své představy. Sankce proti Rusku, pád rublu ani recese ruské ekonomiky nesnížily jeho popularitu, která v červnu dosáhla rekordní výše 89%. „V říjnu začal bombardovat síly IS v Sýrii, setkal se s prezidentem Sýrie a ukázal slabost USA a NATO v tomto regionu, čímž obnovil vliv Ruska v zahraničí, „- píše Forbes. Na druhém místě skončila Angela Merkelová, na třetím Barack Obama (zdroj)

Jestli ruské bombardování IS Evropa nazývá „agresí“, pak tedy jen houšť. Kde ale je ta ruská agrese, které se bojí Evropa, momentálně právě Polsko a východní Evropa a s ní i Česko, které solidárně také žádá o základny NATO? Jestli Evropa nemá jiný problém, než budovat základny NATO proti Rusku, pak je to s ní ještě horší, než se obzvláště v letošním roce ukazuje. A nezbývá, než Rusku jeho dnešní svátek závidět (zde video z loňských oslav).