JF a jeho výběr ze světového tisku

vybral, přeložil a sestavil JF 
10.11.2015  Kosa zostra  čili vlkovobloguje.wordpress.com

Další týdenní výběr zajímavostí převážně z angloamerických zdrojů

 

Abiotická ropa, ropný vrchol a Saudská Arabie
Joseph P. Farrell, Giza Death Star, 6.11.2015
V průběhu několika posledních týdnů jsem obracel svou pozornost k rostoucím potížím Saudské Arabie, částečně ještě zhoršeným ruskou intervencí v Syrii. Vedly k pokusům Saudů o  sblížení s Ruskem, včetně návrhu na členství v OPEC. Jak si tedy kdo stojí co se týče zásob ropy?
Sledování korupce v obranném sektoru států MENA
Alexandra Raine, Bellingcat, 29.10.2015
Index GI (Government Defence Index) je unikátní zdroj Transparency International, který shromažďuje důkazy o  chybných praktikách v sektoru obrany a bezpečnosti zemí po celém světě a  jehož nejnovější verze byla právě zveřejněna. Jedním z důvodů, proč se v  něm zaměřit na země Středního Východu, je ten, že korupce v obranných a  bezpečnostních složkách v první řadě brání státu plnit svůj primární úkol – chránit své občany.
Poznámka JF: Tento článek Bellingcatu se mi zdá být (na rozdíl od jeho ostatní produkce) docela seriózní a zajímavý.
Bush-41 konečně mluví o irácké válce
Ray McGovern, Consortium News, 8.11.2015
O dvanáct let později než by měl, se bývalý president George H.W. Bush nechal slyšet se svými pochybami o  tom, zda bylo rozumné vpadnout do Iráku – ale svaluje většinu viny na své „plechové“ poradce, Dicka Cheneyho a Donalda Rumsfelda.
Krize uvnitř ukrajinských ozbrojených sil
South Front, Global Research, 8.11.2015
Aktivity v UAF v posledním týdnu potvrzují trend, který se stal zřejmým už několik týdnů předtím, totiž snahu konsolidovat vybavení několika málo stále schopných a  kompetentních jednotek a ponechat zbytek armády v kasárnách nebo ve službě na opevněných a kontrolních bodech.
Listiny dronů potvrzují, že Obamovo zabíjení je protizákonné: Jak to, že je stále ještě presidentem?
Executive Intelligence Review, 6.11.2015
Marjorie Cohn, profesorka práva, volá po  okamžitém zastavení programů, využívajících drony. Ve svém článku „Listiny dronů (Drone Papers) jsou voláním pro ukončení zabíjení“ označuje klíčová porušení mezinárodního práva těmito programy.
Vydavatelé z celého světa požadují po Turecku  ochranu medií
Associated Press, 30.10.2015
Několik desítek vydavatelů předních mezinárodních zpravodajských organizací napsalo tureckému presidentu Erdoganovi dopis, ve kterém vyjadřují „hluboké znepokojení ohledně zhoršujících se podmínek pro svobodu tisku v Turecku“.
Ukončit permanentní války a finanční paniku: Glas-Steagallův zákon a Globální Hedvábná Stezka
Executive Intelligence Review, 6.11.2015
Přepis vystoupení Helgy Zepp-LaRouche na foru Executive Intelligence Review Národním Tiskovém Klubu, Washington, D.C.
Pokud máte nějaké pochybnosti o US extremistech…
Joseph P. Farrell, Giza Death Star, 3.11.2015
Během posledních pár týdnů jsme viděli samá geopolitická zemětřesení, když se Rusko rozhodlo zasáhnout v Syrii. Původ amerických potíží je v rozhodnutí „zkrotit“ ISIS a současně vyzbrojovat jiné sunnitské prvky ve snaze svrhnout Assada a učinit ze Syrie další loutkový režim.
Zachycená komunikace ISIS ukazují rostoucí paniku po ruských leteckých úderech
RT, 12.10.2015
Ruské letecké síly rozšířily oblast působení svých úderů na pozice Islámského Státu v Syrii na čtyři provincie a zaměřily se na ničení opevnění a zásobovacích tras.
Bloggeři říkají, že „zjistili“ ruské vojáky na fotografiích z mnoha míst v Syrii
Maria Cvetkova, Reruters, 8.11.2015
Tři současní nebo bývalí ruští vojáci byli „geolokováni“ na fotografiích ze Syrie, v místech jako Hama, Aleppo a Homs. Ruští bloggeři to prohlásili v neděli a naznačili tak, že ruské operace se rozvíjejí daleko za rozsah leteckých úderů.
Poznámka JF:
zdá se, že příklad Bellingcatu inspiroval další výrobce vědeckých důkazů z nevědeckých podkladů, i když zatím zdaleka nedosahují jeho kvalit. Nicméně tato zpráva už mezitím pronikla do československého mediálního prostoru a to přes slovenský portál
Je zcela přiznačné, že  Topky.sk přebírá z webu kyjevského propagandisty Tymčuka, jehož  opravdu neotřelé situační „analýzy“  byly pro český mainstream kánonem. V době, kdy on už vyzýval ke konečnému útoku  na Moskvu, dostávali jeho souvěrci na frak na  Doněckém letišti. Jistě pamatujete.
Saudská Arabie na nebezpečné křižovatce
Viktor Michin, nsnbc international, 8.11.2015
Rozpolcenost, politické obraty a  přijímání protismyslných rozhodnutí jasně ukazují, jak úplně jsou lídři Sadské Arabie v problému ztraceni a jak dokonale nechápou základy moderní zahraniční politiky.
Demokratický socialismus: jako americký jablečný koláč
Randolph T. Holhut, The American Reporter, 5.11.2015
Znalci stále ještě ohrnují nos nad tím, když Bernie Sanders označí sám sebe za „demokratického socialistu“. Ale to, čemu Snaders říká „demokratický socialismus“ bylo za Roosevelta známo jako „nová dohoda“ (New Deal), za Trumana jak „čistá dohoda“ (Fair Deal), za Eisenhowera „poválečná shoda“ (postwar consensus) a za Johnsona „báječná společnost“ (Great Society).
Golfské ekonomiky se hroutí?
Adeel Malik, Foreign Affairs, 5.11.2015
Před pěti lety měly „golfské“ státy Bahrain, Kuwait, Oman, Katar, Saudská Arabie a Sjednocené Arabské Emiráty čistý fiskální přebytek 600 miliard dolarů. Na rok 2020 odhaduje MMF jejich souhrnný finanční deficit na 700 miliard dolarů.
Ruská otázka
Justin Raimondo, AntiWar, 9.11.2015
Jsme pro další jaderné patové vyčkávání s Kremlem?
Falešná mírová konference o Syrii
Gareth Porter, AntiWar, 9.11.2015
Falešná mírová konference o Syrii ve Vídni mylně informuje svět o tom, že neexistuje jakýkoli reálný způsob vyřešení zdejší války.
Spojené Národy: před, během a po roce 1945

Thomas G. Weiss, Chatham House, Listopad 2015
Sedmdesáté výročí podepsání Charty Spojených Národů poskytuje vhodný okamžik k připomenutí podmínek, ve kterých se vlády Spojenců rozhodly založit druhou generaci této mezivládní organizace.
USA a Rusko posílají do Syrie zbraně, nejlépe uzpůsobené ke vzájemnému ostřelování
Mark Thompson, Time, 6.11.2015
Dodávky vyvolávají otázky o možných cílech. Dokud mezi sebou bojovaly různé skupiny povstalců, žádné z nich neměly k disposici letectvo.
Ukrajina hlásí útok odstřelovače na vrchního žalobce
The Associated Press, 3.11.2015
Ukrajinské orgány sdělily, že střelec vypálil tři výstřely na vrchního žalobce, sedícího ve své kanceláři, ale neprůstřelné sklo v okně zabránilo jeho zranění. Žádná zatčení nebyla ohlášena.
Ukrajina, Donbas, volby a kulky: Normandská čtyřka se sejde ke konci roku
nsnbc international, 7.11.2015
Volby v Donbasu by měly být provedeny podle ukrajinských zákonů a pod dozorem OBSE, řekl ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin. Normandská čtyřka se sejde před koncem roku a  mezitím je z Donbasu hlášeno další porušení příměří ze strany ukrajinské armády.
Konečné fiasko ukrajinské armády
GPD, Oriental Review, Veterans Today, 7.11.2015
Na začátku listopadu, při oslavách 150-letého výročí narození metropolity Andrije Šeptického, prohlásil Arsenij Jaceňuj, že „ukrajinská armáda bojuje a vítězí už 20 let“. To bylo jistě překvapující prohlášení od hlavy vlády, která toho už ztratila tolik, že je docela dobře možné, že to vše ztratila pro svou neprofesionalitu a hloupost.
Pro “Charlie” jsme prasata
Gordon Duff, Veterans Today, 6.11.2015
Hebdo oslavuje vrahy ruských dětí v sestřeleném civilním letadle a tím špiní všechny, kteří se kdy za „Charlie“ postavili.
Odporné ospravedlňování terorismu v západních mediích
David Macilwain, Information Clearinghouse, 8.11.2015
Pokud je sestřelení ruského civilního letadla nad Sinají skutečně aktem terorismu, je prokazatelná škodolibost západních medií nad vraždou turistů jen dalším zápisem v jejich dlouhém seznamu hanby.
Proč New York Times ignoruje „Listiny dronů“
John Hanrahan, Consortium News, 4.11.2015
Když se „Downing Street Memo” objevilo v  roce 2006 v britském tisku a odhalilo, že zpravodajství bylo „upraveno“ podle potřeb politiky, hlavní US media to vesměs ignorovala. Totéž se nyní děje s nyní  prosáklými materiály o použití dronů.