Jurij Selivanov: Zdá se, že Kerry se prořekl


9. 11. 2015     zdroj
Poté, co ruská vláda oznámila přerušení leteckých spojů s Egyptem, je s konečnou platností jasné, že příčinou zkázy A-321 nebyla žádná technická závada. A zdá se, že někdo o tom věděl dávno předtím, než ruské letadlo na Sinaji spadlo. Chceme-li se o tom přesvědčit, stačí se podívat na novinových archivů. Tak například 2. října letošního roku, měsíc před tragédií informační portál “Eurasia daily”:


“Ministr zahraničí USA Kerry trochu zastřeně Rusku pohrozil a slíbil mu “vážné problémy se sunnitskými zeměmi v regionu.” Experti v Rusku pochopili toto prohlášení jako hrozbu teroristických činů.”

Zde je ještě jedna “upřímnost” téhož Kerryho dřívějšího data – 29. září. Tady už nejsou jen náznaky možných nepříjemností Ruska, ale i přímé uvedení toho, co konkrétně se má stát:

Kerry: “Rusko může v Sýrii spatřit svá padající letadla.”
Šéf ministerstva zahraničí John Kerry oznámil, že Rusko by se mohlo stát dalším cílem islamistů IS. S ohledem na toto nesmí Rusko samostatně provádět jakékoli vojenské akce proti IS. Toto prohlášení Kerry učinil v rozhovoru s televizní stanicí MSNBC.

Ministr zdůraznil: “Pokud se nám nepodaří najít způsob, jak se sjednotit v boji proti islamistům IS a Rusko s nimi začne bojovat samo, domyslete si, co se stane? Rusko se stane terčem IS. Rusko spatří i lidi s přenosnými systémy protivzdušné obrany, i letadla padající z nebe. ”
Samozřejmě že John Kerry se příliš nepodobá proroku Nostradamovi a ani nebyl dosud spatřen při podobné prorocké činnosti. Proto skeptici určitě řeknou, že není nic nadpřirozeného v jeho prohlášení a že nebylo těžké se dovtípit o možnosti odvetného úderu od “Islámského státu” po zahájení ruského bombardování.

Nebudu se přít. Vskutku, aby se dospělo k takovým předpokladům, nemusí být člověk Nostradamem.

Ale něco přece jen zaráží. Zaprvé, fráze D. Kerryho, že negativní důsledky pro RF přijdou pouze za zcela konkrétních okolností:

John Kerry oznámil: “Rusko by se mohlo stát dalším cílem islamistů IS. S ohledem na toto nesmí Rusko samostatně provádět jakékoli vojenské akce proti IS.”
To znamená, že na základě formální logiky dospíváme k závěru, že Kerry podmínil ruskou bezpečnost tím, že bude na Blízkém východě postupovat přesně podle pokynů USA a pohrozil nepříjemnostmi, pokud se jimi Moskva nebude řídit. Jinými slovy řečeno, ministr zahraničí USA fakticky Rusku garantoval absenci problémů, když se bude patřičně chovat! Podle mého názoru, aby člověk poskytnul takové záruky a aby při tom nevypadal jako primitivní žvanil, musely mít americké úřady situaci zcela pod kontrolou. Až po možnost vydání příkazu vykonavatelům – dát bombu na palubu ruského letadla, nebo ne. A proto musí být minimálně v přímém kontaktu s těmito vykonavateli, to znamená s tímtéž IS! A mít pevné záruky od této struktury, že jakýkoliv příkaz USA bude bezvýhradně splněn. Vždyť pokud budeme předpokládat, že IS je opravdu zcela samostatná banditská formace, jaký rozdíl pro ti znamená, jak proti ní Rusko bojuje – samostatně, nebo pod velením USA? Tak jako tak je to nepřítel, kterého je zapotřebí odstřelovat. Ale zdá se, že “igilovcům” to až tak jedno není.A odstřelovat mohli Rusko pouze v případě, že se přímo nepodřídilo USA.

A ještě jedna věc v těchto prohlášeních Kerryho se mi zdála divná: “Rusko spatří i lidi s přenosnými systémy protivzdušné obrany, i letadla padající z nebe.” Pokud jde o “lidi s přenosnými systémy protivzdušné obrany”, to je zajímavé samo o sobě. Protože nikdo tyto specifické zbraně s výjimkou samotných USA a jejich vazalů teroristům nemůže dodat, neboť odpovědí by byly ty nejkrutější represe. Stoprocentním potvrzením tohoto je úplná absence přenosných systémů protivzdušné obrany u teroristů až do nedávné doby, nehledě na již více než rok trvající “válku” s USA. To znamená, že USA spolehlivě blokovaly celou tu dobu kanály pro jejich dodávky, aby neriskovaly svá letadla. Vypadá to, že Kerry přímo vyhrožoval Rusku, že budou uvolněny kanály na dodávání protiletadlových prostředků banditům!

Ale ani toto není to hlavní.

Otázkou je, proč právě “padající z nebe letadla” spatřil v budoucnu ministr zahraničí USA? Proč ne vyhozené moskevské metro nebo zbourané obytné výškové budovy nebo konečně proč ne jadernou elektrárnu? Vždyť možností ke spáchání teroristických činů je vždy hodně a teroristé nikdy nepostrádali krvelačné fantazie. Ale Kerry opakuje stále jen to o padajících letadlech! Žádné varianty! Takže půjde přece jen o nového Nostradama? Nebo byl prostě plně informován o nadcházejících událostech, které byly plánovány a připravovány v samotných USA, ale v důsledku blížící se stařecké demence nebyl s to držet jazyk za zuby a prořekl se?

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová