Kadyrov: Úkolem západních zvláštních služeb je návrat teroristů do Ruska


2. 11. 2015      zdrojzdroj

Podle hlavy Čečenska je doplňování řad ISIL na Blízkém východě pro západní zvláštní služby druhořadá záležitost. Na prvním místě je návrat připravených teroristů do Ruska. “Pokusy západních zvláštních služeb o zapojení ruské mládeže do řad Ibliských band (Ramzan Kadyrov tak nazývá IS) nabývají bezprecedentní podobu” napsal…prezident Čečenska Ramzan Kadyrov na své stránce na Facebooku.


Podle něj není úkolem západních zvláštních služeb jen doplnění řad teroristické organizace “Islámský stát”, jejíž činnost je v Rusku a dalších zemích zakázána, ale také připravit teroristy, kteří by byli s to částečně proniknout zpět do Ruska.

Kadyrov ujistil, že v boji proti tomuto jevu účinně čelí bezpečnostní služby Ruska:
“Hodně práce odvádíme i my, abychom neumožnili zapojit čečenskou mládež do těchto základen zvláštních služeb USA a Evropy žádnými kanály. Na můj pokyn se tím v Moskvě zabývá poradce hlavy Čečenské republiky, poslanec Státní dumy RF, můj drahý BRATR Adam Delimchanov. Díky přijatým opatřením se v Moskvě podařilo odhalit byt, který byl využíván jako překládací základna. Podle dostupných informaci přes něj mohly projít dvě skupiny,” zdůraznil politik.
Prezident Čečenské republiky na své stránce na Facebooku také oznámil, že v poslední době se podařilo zadržet v tomto sídle asi dvaceti mladých lidí, kteří měli být odesláni na Blízký východ. Nyní byli převezeni do Čečenska.
S mladými lidmi besedoval Ramzan Kadyrov, podle nějž nemají tito lidé představu o tom, co se děje v Sýrii a Iráku:
“Nevědí, že každá z těchto skupin je zastřešena tou či onou západní zemí, nechápou, že projekt “ISIL” je zaměřen především proti muslimům.”
Politik vyjádřil názor, že naděje na nápravu mužů a chlapců, kteří měli v úmyslu se dostat na Blízký východ, není ztracena. Kadyrov také poznamenal, že pokusy o verbování mládeže do řad “Islámského státu” “neprojdou bez následků pro ty, kteří se tím zabývají.”
Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová