MSF: Svět ignoruje volání po nezávislém vyšetřování útoku na afghánskou nemocnici

6.11.2015  WertyzReport

Volání po celosvětové podpoře úplného vyšetřování amerického útoku na nemocnici Doktorů bez hranic (MSF) v Afghánistánu je ignorováno. Šéfka MSF Joanne Liu řekla, že říjnový útok na nemocnici v Kundúzu se rovná válečnému zločinu s jasnými znaky toho, že nemocnice byla záměrně bombardována hned několikrát.

Liu na tiskové konferenci uvedla, že žádost organizace o podporu nezávislého vyšetřování nezískala u 76 vlád podporu. „To ticho je trapné,“ řekla agentuře Reuters. „Měli naše souřadnice, věděli, co MSF dělá, jsme tam čtyři roky. Jedinou strukturou, která byla v tu noc zasažena, byla naše nemocnice,“ řekla a dodala, že na střeše budovy bylo jasné logo MSF.

MSF dále odmítá, že by útok byl vedlejší ztrátou, jak se snaží USA ze situace vykroutit. Spojené státy provádějí vlastní vyšetřování, MSF ale žádá vyšetřování mezinárodního humanitárního výboru v rámci Ženevských konvencí. Proces zahájilo Švýcarsko, vyšetřování ale může pokračovat jedině v rámci dohody s USA a afghánskou vládou.

Minulý týden byla nemocnice MSF zašazena také v Jemenu. „Během několika let vidíme erozi mezinárodního humanitárního práva. Bylo toho dost. Nemůžem takhle pokračovat,“ dodala Liu.

Zdroj: trust.org
Foto: Reuters/Denis Balibouse