Mutko nazval nepodloženými obvinění komise WADA vůči Ministerstvu sportu Ruska

10. 11. 2015   zdroj
Ministr v rozhovoru pro “Interfax” poznamenal, že zpráva antidopingové komise neobsahuje nic nového. Ministr sportu RF Vitalij Mutko uvedl, že tvrzení, uvedená na tiskové konferenci členů nezávislé komise Světové antidopingové agentury (WADA) na adresu Ministerstva sportu Ruska, nejsou podložena důkazy.


“Moje příjmení tam nemůže být, je tam uvedeno ministerstvo sportu. Když si přečtete zprávu, je to tam napsáno asi takto: “Podle našich informací stát v podobě ministerstva (sportu – IF) ovlivňuje celý ten systém, nemáme žádné důkazy, ale zároveň jsme přesvědčeni, že (ovlivňování) je”. Co je to za obvinění?” řekl Mutko “Interfaxu”.

Poznamenal, že zpráva obsahuje řadu doporučení, konkrétně diskvalifikaci Ruské federace lehké atletiky, odejmutí licence moskevské antidopingové laboratoři a také poskytnutí větší nezávislosti Ruské antidopingové agentuře.

Mutko také uvedl, že zpráva nezávislé komise WADA neobsahuje nic zásadně nového.

“Je mnoho otázek, které je třeba posoudit v klidu. Mohu říci, že žádné nové skutečnosti, závěry, něco neočekávaného pro nás, ve zprávě není. Vše je ve stejném trendu, který byl ve filmu (televizní stanice ARD – IF),” řekl ministr.

Nepopíráme, že máme problémy, ale ty jsou na celém světě, máme jich stejné procento jako ve všech zemích. Je to tam uvedeno trochu vzhůru nohama. Víte, jak se to říká v Rusku? Ryba smrdí od hlavy,” řekl Mutko. A připomněl, že dříve byla zahájena trestní řízení, související se skandály ve FIFA, v cyklistice, v lehké atletice.

“To ale není v Rusku, to je u nich. Vymezují taková pravidla hry a pak je vše transformováno na takové země, jako je Rusko”, řekl ministr.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová