Rostislav Iščenko: Washington mění i rétoriku

6. 11. 2015    zdroj
Ministr zahraničí USA John Kerry učinil prohlášení, že Donbas potřebuje zvláštní status a že je nutno stahovat těžké zbraně. Jak můžeme posuzovat toto prohlášení, skutečně mění Washington přístupy nebo se vše omezí výhradně na rétoriku? Na tuto a další otázky požádaly “Aktuální komentáře” o odpověď prezidenta Centra systémové analýzy a prognózy Rostislava Iščenka.


Prohlášení Kerryho ukazuje, že Washington i mění rétoriku, i koriguje svou politiku. Jde o to, že situace v Sýrii a na Ukrajině jsou provázány, jsou to body celkové globální konfrontace. Pokud Moskva a Washington začínají nalézat kompromis ohledně Sýrie, musí být tedy nalezeny styčné body i ohledně Ukrajiny.

To jediné, co může Washington udělat, je podpora minského procesu, protože jsou do něj zapojeni jeho spojenci, kteří se z něj nechystají vystoupit, naopak, všemi prostředky jej podporují. Zde se pro Spojené státy manévrovací prostor zmenšuje. USA musí buď bojovat, nebo podporovat Minské dohody.

Můžeme očekávat nějaké pozitivní změny v souvislosti s Minskými dohodami? Doporučí Washington Kyjevu jejich plnění?

Kardinální změny nelze očekávat. Bez ohledu na to, co říkají Kerry, Lavrov, Putin, Merkelová, Hollande, má Porošenko technické možnosti nebo nemožnosti. A myslím, že ani v blízké ani ve vzdálené budoucnosti nějaké zásadní změny nenastanou, protože Ukrajina nemůže splnit podmínky z Minska. Nejpravděpodobnější je tudíž to jednání, které pozorujeme již rok, hovořit o plnění Minska, ve skutečnosti však Minsk neplnit a doufat, že “všechno se vyřeší samo.”

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová