Rusko představilo Sýrii svůj návrh 18měsíčního „mírového procesu“

11.11.2015  Eurodeník 
 Rusko navrhlo syrské vládě svou vizi mírového procesu v zemi, která zahrnuje 18 měsíců trvající reformní proces zakončený prezidentskými volbami. Dokument, který Rusko sepsalo, neuvádí, zda má prezident Bašár al-Asad zůstat u moci. Rusko chce, aby se jednání účastnila i syrská opozice Rusko navrhuje, aby se syrská vláda spolu se syrskou opozicí dohodly na zahájení procesu reforem, které by byly následovány předčasnými prezidentskými volbami. Dokument, který má osm bodů, byl představen krátce před summitem, jenž se má na téma Sýrie konat tento týden.

 . „Lidem zvolený prezident bude plnit funkci velitele ozbrojených sil a bude udržovat kontrolu speciálních služeb a zahraniční politiky,“ uvádí se v ruském dokumentu. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí, Maria Zakharová, však uvedla, že takový dokument připraven nebyl a že „tato informace neodpovídá realitě.“ V dokumentu se píše, že by se syrské strany měly dohodnout na takových krocích, aby reformnímu procesu nepředsedal automaticky Asad, ale kandidát, který bude přijat všemi stranami. Rusko je spolu s Íránem největším spojencem prezidenta Asada v téměř pět let trvajícím konfliktu.
 Spojené státy spolu se svými spojenci, mezi něž patří například Turecko, tvrdí, že současný prezident musí odejít, aby v zemi mohl nastat mír. Moskva zvýšila své diplomatické úsilí ohledně vyřešení konfliktu, při kterém už zemřely statisíce lidí a miliony lidí byly přesídleny. V prvním kole rozhovorů ve Vídni koncem minulého měsíce Rusko uvedlo, že chce, aby se budoucích diskuzí účastnily i opoziční skupiny. Ruské návrhy pravděpodobně narazí na odpor Západu „Jak můžeme přinést mír do země, která prošla komplikovanou občanskou válkou, v níž zemřelo až 300 tisíc lidí, aniž bychom odstranili příčiny této války?,“ zeptal se v reakci britský ministr zahraničí Philip Hammond
. „Nevěříme, že bude možné přivést opoziční skupiny do politického procesu a najít efektivní příměří, pokud nebudeme mít jasný bod, ve kterém by byl prezident Asad ze hry,“ dodal Hammond. Ruský dokument uvádí, že syrská opozice, která by se podílela na politickém procesu, musí tvořit „sjednocenou delegaci“ a musí být předem dohodnuta a schválena. Západ je ale toho názoru, že by pro jednotlivé strany bylo obtížné, aby se shodly na ruském návrhu. „Tento dokument nevyhovuje mnoha lidem,“ řekl jeden západní diplomat. Rusko také požádalo o to, aby politický proces mezi syrskou vládou a delegací opozičních skupin zahájil zvláštní vyslanec OSN, Staffan de Mistura. Ten v úterý vyzval světové mocnosti, aby stavěly na hybnosti nových mezinárodních rozhovorů, které by mohly dopomoci k ukončení války v Sýrii.
 Autor: ElS Zdroj: BBC,Yahoo News