Tony Blair se snažil uchránit Kaddáfího před ponížením

2. 11. 2015     zdroj
Bývalý britský premiér Tony Blair se v roce 2011 snažil zachránit režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Dokazuje to jeho korespondence s tehdejší ministryní zahraničí USA Hillary Clintonovou, kterou zveřejnilo ministerstvo zahraničí, napsaly 1. listopadu britské noviny The Daily Mail.


Blair, který v roce 2011 zastával post zvláštního zástupce “blízkovýchodního kvarteta”, opakovaně telefonoval s Kaddáfím a vyzval Clinton, aby nebyl libyjský vůdce “ponižován”. Bývalý premiér napsal ministryni zahraničí, že “pravá ruka” Kaddáfího je rozumný člověk. Podle novin se má za to, že šlo o tehdejšího ministra zahraničí Libye Moussa Koussa nebo o šéfa rozvědky Abdalláha Sanúsího.

“Telefonoval jsem s pravou rukou Kaddáfího. Ptal se na pokrok ve věci [urovnání konfliktu]. Řekl, že se ptá jménem K. [Kaddáfího]. Řekl jsem K., že je zapotřebí určit někoho k vyjednávání a že pokud tak učiní, budu to tlumočit druhé straně a zvážím možnost jednání”, cituje Daily Mail dopis Blaira Clintonové z 9.srpna 2011.

Ve stejném dopise navrhoval bývalý premiér Clintonové, aby vybrala svého vyjednavače s tím, že ” člověk K. je zdravě myslící a připraven naslouchat.” “Jsem si jistý, že K. mu to odsouhlasil”, tvrdil Blair.

V dřívějším dopise ze 3.března 2011 Blair uváděl, že Kaddáfí s ním odmítá komunikovat, protože jej kvůli výzvě k odstoupení obviňuje ze zrady. “Myslím, že K. bude souhlasit s jednáním, pokud se najde způsob, jak dát věci do pořádku, aniž by byl ponížen,” napsal bývalý premiér.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová