Turecko otevírá frontu v oblasti Náhorního Karabachu?

29. 11. 2015    zdroj
27. listopadu byl na návštěvě v Baku turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu.
Pro nově zvoleného činitele to je první zahraniční návštěva. Mnozí odborníci se domnívají, že diskuse představitele Turecka s jeho protějškem Elmarem Mammadjarovem se bude zabývat nejen mezinárodními a regionálními problémy, ale i spory o Náhorní Karabach.


Dříve o tom mluvil i premiér Turecka Ahmet Davutoglu a vlastně “otevíral” na již tak horkém směru novou frontu boje proti Rusku, když prohlašoval, že Turecko pomůže Baku “osvobodit okupovaná území.”

“Kommersant” konstatuje, že turecký předseda vlády tímto výrokem přímo oznámil účel cesty svého kolegy, protože byl vyřčen v předvečer setkání, a také jemně naznačil, že Ankara má svým způsobem zájem na vyřešení konfliktu v Náhorním Karabachu a že hodlá do něj zasáhnout.

Napětí vytváří i skutečnost, že dříve Davutoglu řekl před Stranou spravedlnosti a rozvoje Turecka, jednou z nejsilnějších v rámci svého politického vlivu, že rozkaz k sestřelení ruského “Su-24” vydal osobně on.

Nyní se Ankara doslova snaží “přepnout” na svou stranu jednoho z důležitých hospodářských a diplomatických partnerů Ruska – Ázerbajdžán, dělá to selektivně a “tlačí” na nejcitlivější místa, jako je spor o status Náhorního Karabachu s Arménií, s níž má Rusko také velmi důvěrné vztahy.

Pravda, Rusko připomíná, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou i nadále velmi komplikované kvůli sporu o území Náhorního Karabachu, které obě strany považují za své. Podle výsledků války v Náhorním Karabachu v letech 1991-1994 patří Arménii.

Baku však nadále trvá na svém právu vlastnit tuto zemi. Na hranici mezi oběma zeměmi je i nadále napjatá situace, pravidelně jsou zde přestřelky.

Znamená to, že se tímto způsobem Turecko chystá vstoupit do problematiky Náhorního Karabachu? Tato strategie zní zcela realisticky.

Avšak pokusy “zahrávat si” s teroristy a zvládnout “hru” na všech frontách mohou být kontraproduktivní, řekl ruský prezident Vladimír Putin, když komentoval pozici Turecka.

Na toto má Rusko nejen ekonomickou a diplomatickou, ale také protiletadlovou a raketovou odpověď.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová