Událost nutí zamyslet se nad mezinárodními dohodami o překračování hranic, které jsou základním kamenem v současné Evropě, píše The Wall Street Journal. Prezident Francie Francois Hollande už ve svém prvním projevu v pátek oznámil uzavření hranic…

14.11.2015   Sputnik
Složitost a rozsah teroristického útoku v centru Paříže předvedly vládám celého světa, že problém boje s terorismem dosáhl nové úrovně a že úsilí, které Západ vynakládá na tento boj, se od základu změnilo, píše The Wall Street Journal.Vláda Francie hned neuvedla viníky tragedie. Ale charakter útoků nás prakticky nenechává na pochybách, že to bylo dílo rukou dobře organizované skupiny. Použití výbušnin a pravděpodobnost toho, že v přípravě a spáchání teroristických útoků se účastnil velký počet lidí, zvláště znepokojuje americké specialisty na boj s terorismem.
V posledních měsících evropské vlády hledaly různé způsoby obrany proti ohrožení národní bezpečnosti: jedni stavěli ploty s ostanatým drátem, aby zadrželi proud migrantů, druzí, včetně Francie, vkládali miliony euro do upevnění systému radioelektronické rozvědky. Ovšem páteční útoky ukazují slabost podobných strategií ve světě, kde se mezinárodní extremismus rozšiřuje po různých zemích. Událost nutí zamyslet se nad mezinárodními dohodami o překračování hranic, které jsou základním kamenem v současné Evropě, vždyť prezident Francie Francois Hollande už ve svém prvním projevu v pátek oznámil uzavření hranic, říká se v článku.

Co máme očekávat po teroristických činech v Paříži: prognóza od Stratforu Vláda Francie hned neuvedla viníky tragedie. Ale charakter útoků nás prakticky nenechává na pochybách, že to bylo dílo rukou dobře organizované skupiny. Použití výbušnin a pravděpodobnost toho, že v přípravě a spáchání teroristických útoků se účastnil velký počet lidí, zvláště znepokojuje americké specialisty na boj s terorismem.

Kromě toho, úřední osoby některých zemí jsou přesvědčeny, že nedávná havárie ruského letadla nad Sinajem byla výsledkem bomby Islámského státu na palubě. Jestliže katastrofu ruského letadla mají na svědomí teroristé, tak události posledních dvou týdnů mohou vynést válku proti teroristům na novou úroveň, píše WSJ.

Jak píše vydání, Západ se může ocitnout v situaci, kdy bude nucen zahájit „vojenskou intervenci v Sýrii”. Teď NATO nemá oficiální roli v úderech proti pozicím IS, ale členové aliance se účastní koalice proti IS pod vedením USA. Páteční útoky v Paříži mohou popostrčit NATO hlavně soustředit se na IS a situaci v Sýrii jako nejbezprostřednější hrozby pro Západ.

Hrozba ze strany IS je zvlášt ostrá právě pro EU a Francii, jelikož právě tam se nachází velká část přívrženců teroristů. Kromě zastrašování mohl mít útok v Paříži i další cíle. Mnohé z toho, co podnikají vlády jako odpověď na teroristický útok, se může stát „nástrojem pro verbování do IS” a změní se ve „sněhovou kouli, která se valí ze svahu”. Jestliže se realizuje takový scénář, situace bude velmi těžká, uvádí WSJ názor odborníka pro boj s terorismem Dona Borelliho.