USA ví, kdo „tančil“ okolo mrtvého těla pilota Su-24

USA ví, kdo „tančil“ okolo mrtvého těla pilota Su-24
Ze země zastřelený ruský pilot

27.11.2015  První zprávy
 
Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že USA vědí, kdo „tančil” kolem mrtvého těla pilota Su-24. Washington přesně věděl, kdo střílel na katapultovaného pilota Su-24. A Moskva očekává, že obdrží příslušná data.


Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová prohlásila: „Ráda bych upozornila americké ministerstvo zahraničí na to, že sociální sítě mají všechny údaje a fotografie těch lidí, kteří rozstříleli ze země ruského pilota. Navíc máme všechny důvody se domnívat, že Spojené státy mají přesné informace o tom, kdo tito lidé jsou.”

Podle Zacharové, Ruská federace očekává příslušné prohlášení amerického ministerstva zahraničí „kdo jsou ti, co tančili okolo těla ruského pilota,” uvedla stanice TNV s odkazem na agenturu TASS Zacharovou také rozhořčily „divoké” komentáře ministerstva zahraničních věcí USA k zabití  pilota. V komentáři o incidentu se sestřeleným Su-24 mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner řekl, že ozbrojenci, kteří stříleli do vzduchu na pilota, se mají právo bránit. Ale stoupenci Bašára Asada právo na sebeobranu nemají.

Ruské ministerstvo zahraničí také požaduje vysvětlení Ankary a jejího vztahu k  akcím těchto militantů, kteří křepčili okolo těla ruského pilota.

Rozhořčený ruský tisk: NATO vyhlásilo válku Rusku!

„Čekáme na vyhlášení turecké strany, a tím buď potvrdíte, že jsou to lidé, které chráníte, a pak uvidíme, kdo to je a co je umírněná opozice a tzv  obhájci demokracie. Nebo řeknete, že s nimi nemáte co do činění, a  vyjádříte svůj postoj k jejich akcí,” zdůraznila Zacharovová.

Jeden pilot sestřeleného Su-24 na syrském území byl zabit a druhý přežil. Ten byl zachráněn syrskými a ruskými vojáky pod těžkou palbou teroristů. Při tom byl zabit člen námořní pěchoty.

(kou, prvnizpravy.cz, ntv.ru, foto: arch.)