Verze zkušebního pilota: Možná že šlo o výbuch na palubě

1. 11. 2015      zdroj [audio, video]
Ve vysílání Rádia “Komsomolskaja pravda” jsou diskutovány pravděpodobné příčiny pádu ruského letadla v Egyptě  Místo havárie ruského letadla v Egyptě je zjištěno. Ztroskotalo asi 100 km od El Arish na severu Sinajského poloostrova. Katastrofu pravděpodobně nikdo nepřežil. Zatím to však jsou všechno informace egyptské strany – oficiální informace ruských orgánů v této záležitosti dosud nejsou.


Egyptská média také uvedla, že známky toho, že havarované ruské letadlo bylo sestřeleno, nejsou. Místní novináři předpokládají, že příčinou havárie se pravděpodobně stala porucha motoru.

Jinou verzi má zkušebního pilot, Hrdina Ruska Magomed Tolboev. Ve vysílání rádia “Komsomolskaja pravda” řekl, že nepopírá možnost teroristického útoku na palubě letadla.

Víte, nejpřesnější informace můžeme získat od Ministerstva zahraničních věcí Ruska. Je to jediný zdroj, kterému se dá věřit od začátku až do konce. A všechno ostatní jsou samozřejmě spekulace. Včetně toho když já něco řeknu. Vzhledem k tomu, že se jedná o region, který zvláště přitahuje nyní pozornost ve světě a že je to zóna zájmů všech islámských násilníků, kteří tam jdou z celého světa, vzhledem ke hrozbám, které jsou neustále vysílány i nám i Evropě i Americe, můžeme říci, že samotná povaha ztráty spojení s letadlem a jeho zmizení z obrazovek napovídají, že výbuch na palubě byl teroristický čin. Jiný způsob zdůvodnění nevidím. Ani technický, ani jiný.

Velitel posádky již po dvaceti minutách žádal o nouzové přistání v Káhiře. Mohlo by to být kvůli nějakému porušení hermetizace? Mluvíte o výbuchu, ale zdá se mi, že v případě výbuchu by už zřejmě nikdo o nic nežádal.
Ale ne, to vše je samozřejmě jen domněnka. V případě, že velitel již byl ve spojení, mohl říci, jaké jsou důvody. V první řadě velitel musí ohlásit, co se děje na palubě. Protože ostatní, na rozdíl od něj, nic nevědí…

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová