Vojenský analytik Štefec: V pátek večer se nezabíjelo jen v Paříži, o tom se ale nemluví. Příští týden se to může stát v Praze. Uzavřít hranice EU i za cenu válečných operací- rozhovor –

– rozhovor –
16.11.2015 ParlamentníListy

Útoky, které otřásly v pátek v noci Francií, nijak zvlášť nepřekvapily vojenského analytika Jaroslava Štefce. Podle něj se taková událost dala jednoznačně předpokládat. „Islamistickým sílám, které v současné době v Evropě jsou, to samozřejmě zvýší sebevědomí a zvýší jim to chuť něco podobného zorganizovat také,“ varuje Štefec a vypráví o tom, jak Islámský stát využívá malé děti v Sýrii jako živou návnadu k vraždění na tržnici.


„To se může stát kdekoli, je to jednoduché,“ poukazuje vojenský analytik a zdůrazňuje, že v pátek v noci se nezabíjelo jen v Paříži, o čemž se ovšem v médiích většinou mlčí.

Podle Jaroslava Štefce můžeme předpokládat, že k takovým událostem, jaké se v pátek staly ve Francii, bude docházet čím dál tím častěji. „Teď je otázkou, jestli tato událost ve Francii je spouštěčem něčeho, co bude dále pokračovat a navazovat, nebo jestli to byla jen izolovaná akce. Spíš mám ale pocit, že je to něco, co spustí nějaký proces v Evropě. Protože v momentě, kdy je tady více než sto lidí mrtvých, tak na to nemohou nereagovat politici a nemohou nereagovat ani islamistické síly, které v současné době v Evropě jsou,” říká pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Štefec a varuje. „Islamistickým sílám to samozřejmě zvýší sebevědomí a zvýší jim to chuť něco podobného zorganizovat také. Zatímco politikům to těžce nabouralo karty.“

Podle vojenského analytika znamená to, co se ve Francii stalo, každopádně velmi významné oslabení pozice francouzského prezidenta Hollanda a špatné zprávy se podle něj vznáší i nad německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Jsem si téměř jist, že to bude znamenat konec Merkelové, nebo že to její konec významně urychlí,“ říká Štefec.

Tomu, že Německo krátce po atentátech vyzvalo, aby se teror nespojoval s migranty, se prý vůbec nediví. „To Německo říkat může. Ono jim samozřejmě nic jiného nezbývá. Ale ono je to spojené s migrací, ať chcete, nebo ne. Protože už potvrdili, že mezi těmi teroristy byl člověk, který před měsícem přišel přes Řecko do Evropy. To znamená, že je to jednoznačně spojené s tou vlnou lidí, kteří sem přišli,“ říká vojenský analytik a zamýšlí se, s jakým úkolem právě tento člověk do Evropy přišel. „Otázka je, jestli on to sem přišel zorganizovat. Protože samozřejmě s jeho zkušenostmi, které získal v rámci boje, v rámci Islámského státu, tak samozřejmě s těmito zkušenostmi byl vítanou posilou takovýchto útoků,“ vysvětluje vojenský analytik s tím, že podle něj budou tyto akce čím dál častější.

Poukazuje také na obrovskou komunitu muslimů právě ve Francii. „V okolí Marseille je obrovská muslimská komunita, je to no go zóna, je to tam velké, kolem 180 kilometrů čtverečních. Oni mají v podstatě vlastní armádu, která je vybavena nejen pistolemi a samopaly, ale disponuje dokonce protiletadlovými zbraněmi a protitankovými střelami a minomety,“ vypočítává vojenský analytik.

Z dětí dělají návnadu, která zabíjí

Podle vojenského analytika je velmi těžké zabránit takovým teroristickým útokům, jaké se odehrály ve Francii. A příliš nepomůže ani to, že se hlídají letiště a místa, kde se schází hodně lidí, tak jako to nařídili po teroristických akcích i v České republice.

„To v daném momentě ničemu nepomůže. Mohou si hlídat, co chtějí… Já vám dám příklad z toho, k čemu dochází třeba v Sýrii. Oni vezmou pětiletého kluka, oblečou ho normálně do bundy a pošlou ho, ať jde na tržiště. Ten pětiletý kluk jde na tržiště, a když dojde do toho určitého chumlu lidí, tak ho odpálí. Je to strašné, ale tohle se děje. Tomuhle se prostě neubráníte,“ říká ParlamentnímListům.cz Štefec a zdůrazňuje, že toto je možné samozřejmě udělat kdekoli a kdykoli. „Podle mne jsou tyto útoky samozřejmě nějakým způsobem koordinované. A podle všeho jsou i určitým způsobem řízené. Tohle nepodnikají samostatní fanatici. I to, co se stalo ve Francii, mělo svůj cíl, mělo svůj účel a bylo to přesně načasované. Protože páteční večer vám významně v daném okamžiku ochromuje možnost reagovat. Spousta lidí je v klidu, jsou připraveni na víkend. Najednou dojde k útoku, navíc v noci, kdy obecně ta pozornost lidí a pozornost i těch bezpečnostních složek je rozptýlená,“ vysvětluje Štefec.

Vyjádřil se i k tomu, co se bude podle jeho mínění dít dál. „Může se stát, že se to rozjede a příští týden budou tyto akce po Evropě narůstat. Nebo se to teď utlumí a dojde k další akci přibližně tak za měsíc, měsíc a půl. Ta ale bude pak podle mne, co se týče obětí, horší, než ta, co se stalo teď v pátek,“ mluví ze svých dlouholetých zkušeností Štefec, který působil jako ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování.

Dodal, že teroristé se budou snažit dál šířit paniku a strach a budou se snažit tím působit na politiky, aby přestali bojovat proti Islámskému státu.

Může se to stát i v Praze

Bývalý vojenský analytik promluvil také o tom, o čem se média vůbec, nebo téměř vůbec nešíří. Jak říká, v pátek v noci se totiž nezabíjelo pouze ve Francii.

„O tom nikdo nemluví. Ale v pátek nezahynulo jen nějakých 150 lidí v Paříži, oni to pořád uměle snižují, ale zemřelo tam přes 150 lidí. Souběžně ale také zahynulo asi 80 lidí v Iráku, při teroristických útocích, nebo třeba v Sýrii asi 60 lidí I v těchto zemích proběhla v pátek v noci spousta teroristických útoků. Souběžně s tou akcí v Paříži zahynulo dalších asi zhruba 300 nebo 400 lidí při dalších teroristických útocích, které se ale nestaly v Evropě,“ zdůrazňuje vojenský analytik.

„Toto číslo je potřeba k tomu přičíst. Je mi těch lidí strašně líto, protože ti za nic nemůžou. A klidně přesně to samé může nastat příští týden v Praze, v metru, nebo kdekoliv jinde,“ varuje Štefec. „Víte, jak je jednoduché vyrobit sarin? Na to potřebujete velmi jednoduchou laboratoř a potřebujete na to zhruba dva dny práce. Stačí sehnat suroviny a ty se sehnat dají,“ říká vojenský analytik s tím, že není pak problém tuto toxickou látku dostat právě například do metra.

„Navíc jsem si naprosto jist, že po České republice putuje poměrně velké množství černých zbraní. Ty zbraně můžou být u kohokoliv. To jsou zbraně ještě z doby, kdy tady probíhaly války mezi gangy v devadesátých letech,“ vysvětluje vojenský analytik.

No go zóny jednou i v Česku?

„Můžou být, pokud je připustíme,“ uvažuje Štefec. Jak říká, Česká republika nepatří mezi země, kde se historicky usazovali lidé z kolonií. Tím pádem je u nás podle něj muslimské zázemí zatím relativně malé. „Ale opravdu relativně…. Podle oficiálních údajů má česká muslimská komunita šest až osm tisíc lidí, což není zase tak málo. To je poměrně slušné městečko,“ říká s tím, že většina těchto muslimů žije v Praze.

„Takže Praha si zakládá na celkem solidní no go zónu,“ říká vojenský analytik a vzpomíná, jak před časem proběhla veřejná muslimská modlitba na Letné. „Tam bylo kolem 400 muslimů, kteří se veřejně modlili na protest proti tomu, že se tady odmítá právo šaría a že se tady odmítá výstavba mešit… v České republice. Takže mi tady nemáme tuto partu nijak zvlášť rozšířenou, ale jak říkám, několik tisíc těchto lidí tady je a pokud bychom přistoupili na kvotace, tak se nám tato parta rozšíří na nějakých řádově 200 až 300 tisíc lidí. A to už je krajské město,“ říká Štefec. Dodává, že to, co se ve Francii stalo, ale podle něj znamená také to, že kvóty ohledně uprchlíků rozhodně neprojdou. „Kvóty jsou v současné době mrtvější než Mrtvé moře. Politici, pokud se budou chtít udržet, tak se proti tomu budou muset postavit,“ míní Štefec.

To, že premiér Sobotka v sobotu prohlásil, že nejsou žádné informace o tom, že by České republice v souvislosti s tím, co se stalo ve Francii, aktuálně něco hrozilo, podle vojenského analytika, nic moc neznamená.

„Není moc šancí získat ohledně těchto akcí vůbec nějaké informace. My tady máme jeden obrovský problém. České vojenské zpravodajství se de facto vyřadilo ze systému poskytování informací v rámci NATO. Kvůli těm průšvihům, ke kterým tam docházelo. Nevím, jak je na tom BIS, ale myslím si, že její základní problém je v tom, že nemají informátory v rámci těchto komunit. Sehnat tam informátory, kteří mají opravdu přístup k informacím, je velmi obtížné, je to prakticky nulová pravděpodobnost. Takže my vlastně nemáme informace o tom, co se děje u nás v muslimské komunitě,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Štefec s tím, že tyto komunity jsou velmi uzavřené.

„V první řadě je potřeba se vypořádat s islámem uvnitř. To znamená, že se vlastně postaví mimo zákon. Jasně se řekne: Žádná šaría, absolutně ne. Když se chcete modlit ve své modlitebně, klidně můžete. Ale jsou naprosto vyloučené jakékoliv debaty o šaría, naprosto vyloučené tady stavět nějaké další mešity… Přesně jak to řekl australský premiér. Jste v našem kulturním okruhu, budete se chovat tak, jak se chováme my, nebo běžte. To je jediná šance. Když budeme ustupovat, tak to budou považovat za slabost,“ vysvětluje vojenský analytik.

Uzavřít hranice Evropské unie považuje v tuto chvíli za nutnost a to i za cenu válečných operací. Jak říká, správný postoj by k tomu mělo zaujmout také NATO. „Mluví se o tom, jak ti lidé prchají před válkou, ale jak je možné, že jsou mezi nimi lidé z Kosova a z Albánie, jak je možné, že jsou tam například lidé z Konga a z dalších takových zemí? A to teprve začíná tento exodus z Afriky. Odkud prchají, před čím prchají a kdo je sem směruje? Tam to někdo popichuje, někdo to prostě směruje sem. Schengenské hranice je skutečně potřeba uzavřít, naprosto natvrdo. I za cenu válečných operací,“ opakuje Štefec.

Premiér vojenského analytika nepřesvědčil

„Za bezpečnost země zodpovídají premiéři. Když si to vezmu už od roku 1994, tak se k bezpečnosti České republiky stavěli velice macešsky a stávající premiér mne rozhodně nepřesvědčil,“ říká Štefec k sobotnímu výstupu premiéra Sobotky.

„Léta jsem přednášel na vysoké škole. Proto mne upřímně vyděsilo vyjádření pana premiéra na včerejší tiskovce. Hovořil jako studentík před tabulí, přistižený examinátorem při zlajdání probírané látky. Chrlil ze sebe svým nevýrazným monotónním hlasem výčet toho, co vláda udělala a udělá, jako by se bál špatné známky. Žádný státnický zjev a projev k národu, nic, co by uklidnilo lidi, vyděšené Paříží,“ říká vojenský analytik. “Navíc i značná část toho, co říkal, stojí na hliněných nohách.”

„Snůška politických řečí, kterými nezarmoutil. Ale ani nedal naději a nenaznačil východiska. Nadcházející „špatné počasí“ prověří, nakolik je skutečně silný v kramflecích a zda dokáže zajistit obranyschopnost země v souladu s ustanoveními zákona o obraně České republiky,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Štefec.

Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Zbrojní analytik Jaroslav Štefec v pořadu ČT Hyde park