Čína proti vtahování Černé Hory do NATO: vzdejte se myšlení studené války

6.12.2015   Eurasia

Vtahování Černé Hory do NATO vadí nejen samotným obyvatelům této balkánské země či Ruské federaci. Proti vstupu Černé Hory do aliance se staví také Čína, podle níž by se „mezinárodní společenství mělo vzdát myšlení studené války“. Na svém webu to uvádí Čínský rozhlas pro zahraničí, zatímco korporátní média tuto skutečnost prakticky ignorují.Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing 3. prosince na jednání o vstupu Černé Hory do NATO řekla, že „mezinárodní společenství by se mělo vzdát myšlení studené války, vytvořit nové ideály o společné, komplexní a trvalé bezpečnosti a spolupráci“.

Poukázala na to, že „mezinárodní společenství by mělo společně vytvořit spravedlivý bezpečnostní model ohledně společného budování a společného sdílení“.

Svoji nevoli v otázce vstupu Černé Hory do NATO už vyjádřilo Rusko. Podle velvyslance Ruské federace při alianci Alexandra Gruška je vstup Černé Hory „geopolitickým řešením, které zkomplikuje situaci na Balkáně a destabilizuje situaci v samotné zemi,“ informuje Sputnik ČR.

Vtahování Černé Hory do NATO vyvolává silnou nevoli mezi samotnými obyvateli země a bylo jedním z důvodů nedávných masových protestů v Podgorici. (geo)