DWN: „Vysoké morální principy” Merkelové – nic než zástěrka!

14.12.2015   První zprávy
Za řečmi německé kancléřky o humanismu a lidských právech se skrývá pečlivý kalkul, aby jí pomohly vnucovat politiku jiným zemích, při zachování image „mecenášky”, píše německý list.


Německá kancléřka Angela Merkelová chce využít migrační krizi pro rychlejší dokončení integračního procesu a odstranění národních hranic. Tyto změny hrají především do rukou Německa, které již v EU získalo více výhod, než kterýkoliv jiný stát, tvrdí Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Merkelová našla zastánce v osobě německého prezidenta Joachima Gaucka, který také vidí v uprchlické krizi dobrou příležitost, aby se konečně zajistilo zrušení národních hranic. Oba politici chápou, že bez vnějšího podnětu nemohou být provedeny tak dalekosáhlá rozhodnutí. Jak noviny poznamenaly, spolkový ministr financí Wolfgang Schöuble před několika lety poukázal na to, že dokončení integrace EU na politické úrovni je možné pouze v extrémních podmínkách.

Prohlášení učiněná Merkelovou, když protestuje proti posilování hranic v rámci EU, a apeluje na spolehlivé evropské hodnoty, jsou zjevné PR-akce, zdůrazňuje publikace. Německá kancléřka oznámila, že vnitřní překážky posílí pouze rozpor mezi zeměmi a budou v rozporu se zásadami EU a zdůraznila, že je to především otázka cti a důvěry. Ale ve skutečnosti je ochrana uprchlíků, lidská práva a humanismus jen pohodlná, efektní rétorika, za níž Merkelová sleduje své vlastní cíle.

Merkelová vidí ve zrušení národních hranic logický krok po zavedení jednotné měny, a to navzdory skutečnosti, že tyto plány jsou bezprecedentním zásahem do národních práv států, zdůraznil Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Nicméně je nepravděpodobné, že protest členských států bude široký – každý z nich je z ekonomického hlediska více či méně závislý na EU. S největší pravděpodobností státy dospějí k závěru, že přístup ke společnému „korytu” je důležitější, než národní suverenita, uzavírá autor.

(kou, prvnizpravy.cz, deutsche-wirtschafts-nachrichten.de, foto: arch.)