Ermitáž pomůže obnovit Palmýru

16. 12. 2015     zdroj
Státní Ermitáž shromažďuje materiály o pamětihodnostech Palmýry, uchovávaných v muzeu, aby se v budoucnu mohly obnovit teroristy zničené památky starověkého umění. Podle ředitele Ermitáže Michaila Piotrovského Palmýru by bylo možné zachránit úsilím ruské armády. Uvedl to na plenárním zasedání 4. Petrohradského mezinárodního kulturního fóra, uvádí TASS.


“Rusové tam ještě nebyli a ostatní nevěděli, co se dá dělat,” poznamenal Piotrovský. Dodal, že v současné době je posuzován návrh na uspořádání putovní výstavy Palmýrské sbírky Ermitáže.

Palmýrská sbírka Ermitáže zahrnuje deset pohřební reliéfů, několik fragmentů soch, velkou tabuli s nápisem v řečtině a aramejštině – Palmýrský celní sazebník, také drobné předměty – destičky a mince.

4. Petrohradské mezinárodní kulturní fórum se koná od 14. do 16. prosince 2015. Jeho práce je organizována v rámci 12 sekcí. Po tři dny budou účastníci svědky více než 250 kulturních akcí, které se uskuteční na 82 místech ve městě. Účastnit se akce bude asi devět tisíc lidí. Speciálně na fórum do Petrohradu přijede více než 40 ministrů kultury ze zahraničí.

Antické město Palmýra je památka světového dědictví UNESCO, od května tohoto roku je pod kontrolou teroristů DAEŠ, kteří zde ničí kulturní hodnoty…

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr, Vladimíra Grulichová